Klaus Iohannis a declarat in ceea ce priveste economia Romaniei, ca aceasta sa fie competitiva nu trebuie sa se bazeze pe un singur motor diferit de la an la an, ci este nevoie de o viziune "sanatoasa", pe termen lung, si exploatarea domeniilor in care avem un avantaj, precum agricultura si energia, conform News.ro

"In plan economic, avem nevoie de o viziune sanatoasa, una pe termen lung, care sa aduca romanilor prosperitate durabila. Sa nu uitam lectia dureroasa a crizei recente, anume ca prosperitatea odata obtinuta se poate pierde usor. De aceea avem nevoie de crestere economica sustenabila, pentru care trebuie sa consolidam increderea in institutiile si in politicile economice, astfel incat ceea ce construim sa fie durabil", a spus presedintele.

Iohannis a afirmat ca trebuie trecut peste "masurile facile" fiscale si monetare, adesea conjuncturale si cu beneficii temporare si este nevoie de reforme reale.

"Avem nevoie de o economie sanatoasa, care sa nu stea un an in exporturi, un an in consum, si altadata in diverse alocari bugetare motivate electoral. Ca dovada de responsabilitate, trebuie sa gandim politicile economice dincolo de orizontul ciclurilor electorale", a precizat presedintele, adaugand ca este nevoie de urmarirea consecventa a reformelor, transparenta si simplificare fiscala si decuplarea clientelei de orice fel de la banul public, prin eliminarea coruptiei si reducerea birocratiei.

Presedintele a laudat mersul actual al economiei, afirmand ca sunt prognoze de crestere economica favorabile, de circa 4% anual, dar aceste premise trebuie extinse, pentru a putea profita pe termen lung.

"Am traversat o criza economica severa, iar Romania inca sta confortabil, cu o datorie publica aflata sub 40% din PIB. Cu toate acestea, sa nu acreditam dezvoltarea pe datorie, care poate deveni oricand nesustenabila, si nici sa neglijam, din acest punct de vedere, povara deficitelor bugetare. Sunt de parere ca este esentiala revigorarea investitiilor, in conditiile in care sectorul privat se gaseste in plin proces de recastigare a increderii economice", a avertizat seful statului.

Iohannis a pledat si pentru intarirea capacitatii administrative in privinta investitiilor publice, "a caror executie bugetara a fost, in ultimii ani, nefiresc de precara", dar si rezolvarea restantelor in materie de fonduri europene.

"Am aratat, in mai multe randuri, de ce competitivitatea se bazeaza pe calitatea institutionala a mediului de afaceri. Nu doar nivelul impozitelor conteaza, ci si povara birocratiei, a coruptiei, predictibilitatea legislativa, timpul si costurile cu avize si autorizatii. Politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de solutii concrete, care sa aduca transparenta si predictibilitate", a mai spus seful statului.

In ceea ce priveste prioritatile majore ale Romaniei, Iohannis a spus ca nu trebuie sa ramana doar pe hartie, ci trebuie aplicate, prin politici si decizii guvernamentale clare, dand ca exemplu infrastructura si energia.

"Spunem ca infrastructura de transport este o prioritate zero, un activ economic la care toti marii investitori se uita atunci cand cauta noi directii de investitii. Avem nevoie de conectarea reala a regiunilor de dezvoltare, de deschidere facila catre pietele externe. Energia este o sursa autentica de avantaj competitiv pentru Romania. Suntem pe locul 3 in topul independentei energetice la nivelul Uniunii Europene. In acelasi timp, Romania poate dobandi un rol cheie in planul securitatii regionale, dincolo de importanta economica aparte a balantei energetice", a spus Iohannis.

Iohannis a mentionat si educatia ca pilon fundamental pentru dezvoltarea Romaniei, fiind nevoie de alocari mai mari din PIB, dupa ce ele au scazut in ultimii ani de la circa 18% in 1995 la 4-5% in ultimii ani.
Presedintele a vorbit si despre potentialul agricol imens al Romaniei, dar a avertizat ca "agricultura noastra este inca la discretia conditiilor meteo".

"Romania puternica este o „Romanie competitiva”, o Romanie europeana. Cred ca potentialul european poate iesi intarit din provocarile cu care se confrunta in prezent, iar Romania isi poate asuma un rol activ si constructiv. Trebuie insa sa intelegem cu totii, ca tari membre ale Uniunii, ca impreuna ne va fi mai bine decat separat", a conchis Iohannis.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri