FNGCIMM propune o schema de garantare pentru finantarile cu fonduri europene acordate pentru reabilitarea energetica a blocurilor de locuinte de minim doua etaje din mediul urban, cu planuri de constructie din perioada 1950-1990,solicitand un buget total de 48 milioane euro pentru finantarea schemei.

"FNGCIMM a inaintat autoritatilor publice competente o propunere de schema de garantare care poate fi utilizata ca instrument financiar necesar pentru implementarea proiectelor de crestere a eficientei energetice in sectorul rezidential, finantata din bugetul alocat Axei prioritare 3 din Programul Operational Regional 2014-2020 (POR)", se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, scrie Mediafax.

Beneficiarii schemei de garantare ar fi primariile oraselor, in parteneriat cu asociatia de proprietari din cladirea eligibila, care va fi reabilitata prin POR, Axa 3. Cladirea trebuie sa fie bloc de locuinte construit in baza unor proiecte elaborate in perioada 1950-1990, compusa din parter si minim doua niveluri, care nu a mai beneficiat de finantare publica in ultimii cinci ani pentru constructie, extindere sau modernizare si care nu beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare.

Primaria va incheia un contract cu asociatia de proprietari pe toata perioada de implementare a proiectului, de la pregatirea documentatiei pana la incetarea tuturor obligatiilor asumate fata de terti, inclusiv monitorizarea indicatorilor de eficienta energetica si rambursarea creditului bancar de co-finantare.

FNGCIMM propune un buget total de 48 milioane euro pentru finantarea noii scheme de garantare. Fondul a preluat modelul unui program similar din Estonia, apreciat de catre Comisia Europeana de succes. Acesta are la baza studii oficiale care atesta ca fondul de cladiri rezidentiale din Romania, realizat preponderent in perioada 1960-1990, a fost construit la standarde si cu o performanta energetica scazuta si ca pentru aproape 2,9 milioane de locuinte exista posibilitatea de economisire a utilizarii energiei cu aproape 43%.

Creditele garantate pot fi acordate pe o perioada intre 5 si 25 de ani de catre bancile finantatoare pentru cresterea eficientei energetice in blocuri de locuit din mediul urban, pentru reducerea consumului de energie, imbunatatirea conditiilor locative la standarde UE, scaderea costurilor cu consumul de energie si a unor masuri de consolidare a cladirii.

Garantia va acoperi maxim 80% din valoarea creditului, in functie de cerintele de co-finantare ale fiecarui proiect de reabilitare energetica a cladirilor rezidentiale. "In scopul de a limita costul total al creditului garantat, se propune ca beneficiarii creditelor garantate (UAT) si beneficiarii finali (AP) sa nu plateasca comision de garantare, acesta urmand sa fie suportat din fondul de garantare alocat schemei", se precizeaza in comunicat.

Proiectele de reabilitare energetica vor fi elaborate si implementate sub coordonarea autoritatilor locale. Pentru a beneficia de cota de finantare nerambursabila (grant), proiectele depuse de primarii la Agentiile de Dezvoltare Regionala (organisme intermediare regionale POR), vor fi selectate potrivit conditiilor specifice din ghidul solicitantului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri