Ideea aderarii Romaniei la zona euro este privita cu scepticism de economistii romani, care avertizeaza ca ar trebui sa observam ce se va intampla cu aceasta structura, in contextul destabilizarii Uniunii Europene, ca urmare a crizei din Grecia si a valului de imigranti care a luat cu asalt continentul european.

Economistii reuniti la conferinta „Romania si zona euro”, organizata de catre Societatea Romana de Economie (SOREC) au incercat sa puna un diagnostic monedei euro, sa stabileasca un tratament adecvat si sa prognozeze viitorul acesteia.

Cetatenii Uniunii Europene, mai proeuropeni decat se crede

Potrivit economistului-sef al Bancii Nationale Romane (BNR), Valentin Lazea, publicul din Uniunea Europeana este „mai pro-european decat credem noi”: 71% din publicul UE este pro Uniune si chiar 59% din populatia Marii Britanii este in favoarea UE, in timp ce 63% din locuitorii Uniunii Europene sunt pentru zona euro. In ceea ce priveste parerile contra, 85% din state non-membre Uniunii sunt impotriva acesteia.

„Cetatenii europeni au o atitudine schizofrenica, sa nu zic duplicitara. Ar vrea sa manance omleta fara sa sparga oul”, este de parere economistul-sef. „Adica ar vrea sa creasca intr-o zona puternica, dar sa nu ii coste nimic”.

De aceeasi parere este si Octavian Jura, economist si redactor-sef al publicatiei „Economistul”: europenii vor o uniune ieftina. In general, omul nu este interesat de prestanta politica a Uniunii Europene. El este interesat de bani: il intereseaza ce valoare au banii lui cand se culca si ce valoare au cand se trezesc. In opinia economistului, aceasta este problema fundamentala, alaturi de alegerea monetara pe care cetatenii trebuie sa o faca: „Ramanem la leul nostru sau vanam alte animale salbatice?”.

Citeste si:
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Comisia Europeana: Romania a...

Potrivit lui Jura, pentru a trece la moneda euro, este nevoie de o uniformizare fiscala. Si, se intreaba acesta, nu este un pret prea mare de platit? „O uniune fiscala europeana nu ne va indrepta catre o zone unde presiunea fiscala e din ce in ce mai mare?”.

Cristian Paun, analist economic si profesor la Academia de Studii Economice, considera ca slabiciunile zonei euro sunt slabiciunile monedei fiat si cele ale sistemului bancar. Totodata, el spune ca introducerea monedei euro ca moneda unica face sa dispara concurenta intre monede, cum se intampla inainte intre francul francez si marca germana si care era benefica pentru politica monetara.

“Ce observ eu in momentul de fata la moneda euro: Uniunea Europeana a luat jucaria numita tiparnita din mana unor economii nationale, a dus-o undeva in ceruri, la Frankfurt si a inceput sa spuna guvernelor din zona euro: voi nu mai umblati la cantitatea de bani, o facem noi. Daca sunteti cuminti, va dam o anumita cantitate de bani, daca nu, nu”, spune Paun.

Astfel, Guvernele carora li s-au luat o sursa de finantare a cheltuielilor lor au trecut pe alte doua surse: taxe mai mari si datorie publica mai mare, care inseamna, de fapt, taxe viitoare. “Asta vedem in zona euro: tari care sunt constranse monetar, dar care n-au perceput ca trebuie sa faca si un pic de economie si care vor avea in continuare probleme”.

Citeste si:
Orban a subliniat legitimitatea aderarii aspiratiilor Romaniei la...
Orban a subliniat la Munchen...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
UE vrea să îşi facă stocuri permanente de medicamente esenţiale şi echipamente
Setari Cookie-uri