Renegocierea MTO cu mentinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice in raport cu Produsul Intern Brut este vazuta ca una dintre masurile ce vor avea ca efect stabilizarea mediului economic si cresterea gradului de incredere a agentilor economici.

MTO reprezinta mai multe reguli de prudentialitate, care vizeaza datoria publica si deficitul, pe care statele membre UE trebuie sa le respecte pentru a evita situatii neprevazute. Acesta impune tarilor regula deficitului bugetar de sub 3% din PIB, un deficit structural de 0,5% din PIB pentru tarile cu datorii mai mari de 60% din PIB si de 1% din PIB pentru tarile cu datorii mai mici decat 60% din PIB, asa cum este cazul Romaniei. Tintele sunt fixate intr-un calendar MTO pe care fiecare tara si-l stabileste singura.

In afara de renegocierea MTO, Guvernul Ciolos mai vrea sa adopte si implementeze masuri pentru asigurarea conditiilor de crestere a convergentei in perspectiva aderarii la zona Euro.

Nu in ultimul rand, elaborarea bugetului pe 2016 cu mentinerea tintelor de stabilitate macroeconomica ramane prioritara.