Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii, scrie Mediafax.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentand rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului de asigurari sociale sunt cu 4,7% mai mici fata de cele de anul trecut, pe fondul scaderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii si al cresterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor finantate din acest buget pentru 2016 se aloca o subventie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mica decat cea de anul trecut.

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistentei sociale si 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi datorate Trezoreriei si active nefinanciare.

Citeste si:

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala masura pentru anul viitor o reprezinta majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui numar de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

O alta masura vizeaza acordarea indicelui de corectie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma sa se inscrie in sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul aloca pentru anul viitor 318 milioane lei pentru biletele de tratament balnear si recuperarea capacitatii de munca, 540 milioane lei pentru ajutoarele de deces, iar 439 milioane lei reprezinta suma alocata bunurilor si serviciilor, respectiv pentru taxele postale percepute la transmiterea pensiilor la domiciliul pensionarilor.

Necesarul pentru plata prestatiilor cuvenite in cazul accidentelor de munca si boli profesionale va fi de 103 milioane lei, astfel ca suma totala alocata din acest buget cheltuielilor de personal se ridica la 190,7 milioane lei.

Bugetul asigurarilor pentru somaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj si 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si 1,6% pentru plata creantelor salariale.