Inflatia din Romania poate ramane in teritoriu negativ pana in luna mai, ca efect al reducerii TVA, dar tendinta se va inversa, iar cresterea preturilor va accelera spre 1% la sfarsitul lui 2016, dupa disiparea efectului bazei mai ridicate de comparatie, se arata intr-o analiza a Erste Group.

"Cu perspectiva ca salariile sa creasca din nou in acest an, in special in sectorul public, unde este angajata circa 25% din forta de munca, este destul de probabil ca inflatia sa se indrepte spre 2% sau chiar mai mult in primul trimestru din 2017", potrivit analizei , conform Mediafax.

Pentru a contracara o crestere nedorita a preturilor, banca centrala ar putea decide sa inceapa majorarea dobanzii de politica monetara la sfarsitul lui 2016, considera Erste.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a recunoscut recent ca exista o suprastimulare a consumului privat.

Anul 2016 este un an electoral, astfel ca ar putea avea loc noi majorari salariale, in conditiile in care guvernele, indiferent de orientarea politica, dau dovada de o disponibilitate accentuata de a majora salariile si cheltuielile sociale, care alimenteaza consumul privat, considera analistii Erste.

Citeste si:
ROBOR la 3 luni a coborat la 3,04% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a...

Preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,11% fata de luna precedenta, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de noiembrie, preturile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, in timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%.

Comparativ cu decembrie 2014, preturile de consum au fost mai mici cu -0,9% masurate prin IPC si cu -0,7% masurate prin IAPC, se arata intr-un comunicat al INS.

Citeste si:
Curs BNR: Leul se depreciaza in prima zi dupa caderea Guvernului
Curs BNR: Leul se depreciaza...

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Erste: Datele despre inflatia nu vor influenta polica monetara a BNR