Una dintre prioritatile pe 2016 a Ministerului Economiei este dezvoltarea unui proiect/organism/fond de investitii in parteneriat public-privat care sa capitalizeze potentialul romanilor din afara granitelor astfel incat acestia sa devina agenti economici sau investitori pe plan local. Vezi ce alte prioritati are institutia, in 2016.

Alte prioritati pe 2016 ale Ministerului Economiei, inclusiv pentru IMM-uri, sunt:

  • Identificarea unor sectoare de business prioritare pentru finantarea initiativelor antreprenoriale: industrii creative (inovatie, IT&C), turism, agricultura si cercetare-dezvoltare;
  • Reorganizare/eficientizare a activitatilor de promovare a relatiilor comerciale, atragere investitii straine si sustinerea Ian/2016 Oct/2016 investitiilor romanesti in strainatate. Evaluarea si redistribuirea resurselor umane si materiale in functie de prioritatile economico-comerciale nationale.
  • Clarificarea mecanismelor de elaborare, coordonare si punere in aplicare a politicilor in domeniul antreprenoriatului si IMM-urilor (pana in iunie 2016)
  • Stimularea aparitiei si dezvoltarii fondurilor de Venture Capital (pana in septembrie 2016 – o exprimare vaga, va fi interesant de vazut CE ANUME se va intampla, practic, pana la acea data – n.r.)
  • Instituirea mediatorului de credite pentru IMM-uri care sa asigure realizarea a 3 scopuri: cresterea creditarii IMM-urilor, oferirea de solutii intreprinderilor, in special sectorului IMM, pentru a obtine finantari de la banci si sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme nerezolvate majore.

La capitolul debirocratizare, unul de maxim interes, Ministerul Economiei isi propune:

  • Analizarea si consultarea din perspectiva debirocratizarii a trei sectoare de activitate/industrii care genereaza valoare adaugata economiei prin antreprenoriat. Ca urmare a acestei analize, vom sprijini mediul de afaceri prin debirocratizarea accelerata a institutiilor care interactioneaza cu agentii economici din aceste trei industrii.
  • Crearea unui Consiliu Consultativ de tip “retea” format din ambasadori ai antreprenoriatului cooptati din mediul de business (antreprenoriat si multionationale) care sa dialogheze constant cu institutiile statului.

Ce parere aveti de prioritatile Ministerului Economiei pentru IMM-uri pe anul in curs?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri