Actiunile Eldorado au scazut anul trecut cu 57%, cel mai mult dintre companiile miniere monitorizate de Bloomberg. Cauza o reprezinta blocarea exploatarii la mina pe care o detine in Grecia. La inceputul acestei luni, divizia din Grecia a anuntat ca a suspendat dezvoltarea proiectului Skouries, unde a cheltuit deja 300 de milioane de dolari. Guvernul de la Atena afirma ca exploatarea celor de la Eldorado Gold polueaza mediul si impiedica dezvolaterea altor afaceri in regiune , conform Adevarul.

In Romania, Eldorado Gold Corp detine 80,5% din firma Deva Gold care are dreptul de exploatare a aurului si argintului a zacamantului de la Certej. Statul este actionar minoritar, prin compania Minvest Deva.

Exploatarea miniera de la Certej se intinde pe cateva sute de hectare in Muntii Apuseni in apropiere de Deva, judetul Hunedoara si la 90 km distanta de Rosia Montana. Exploatarea de la Certej va avea un impact puternic asupra mediului, volumul excavatiilor fiind de 44 milioane de tone de minereu si 131 milioane de tone de steril. De asemenea, extractia aurului presupune utilizarea cianurilor.

Citeste articolul integral pe Adevarul financiar.