In anul 2015, vanzarile de alimente au crescut cu peste 19%, cele de carburanti cu aproape 6% si cele de marfuri nealimentare cu aproape 3%, rezultand o medie generala de 8,9% a cresterii consumului populatiei. Asta a pus o presiune suplimentara asupra importurilor, care au crescut masiv in ultimele luni pentru ca, la multe sortimente, productia locala nu mai face fata cererii, conform Adevarul.

Acelasi fenomen - supraturarea economiei - a mai fost intalnit si in anii dinaintea crizei (2007-2008), cand capacitatile de productie erau net depasite de cerere si, in consecinta, importurile devansau net exporturile, provocand un fel de hemoragie de valuta. Rezultatul a fost ca, ulterior, leul s-a depreciat puternic, salariile si puterea de cumparare au scazut, iar cand - din aceste cauze - cererea s-a oprit brusc producatorii n-au mai avut cui sa-si vanda marfurile. Acum suntem din nou in fata unei supraincalziri a economiei, pentru ca puterea de cumparare a populatiei a crescut cu peste 7% (pe fondul cresterii salariilor si scaderii preturilor), creditarea pentru consum are din nou un avans impetuos (peste 30%), insa productia locala abia daca a urcat cu 5%.

Ca sa acopere acest decalaj dintre cerere si productie (dar nu numai pentru acest motiv), comerciantii apeleaza la importuri. Totul merge bine deocamdata, dar apare o intrebare: daca, la fel ca in anii 2008-2010, aceasta cerere furibunda se va opri brusc?

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock