Cresterea accelerata a consumului incinge periculos economia

Combinatia dintre cresterea veniturilor, scaderea taxelor si ieftinirile din comert a marit consumul populatiei pana dincolo de capacitatea interna de productie, astfel ca importurile au inceput sa creasca vertiginos, amenintand stabilitatea macroeconomica.

In anul 2015, vanzarile de alimente au crescut cu peste 19%, cele de carburanti cu aproape 6% si cele de marfuri nealimentare cu aproape 3%, rezultand o medie generala de 8,9% a cresterii consumului populatiei. Asta a pus o presiune suplimentara asupra importurilor, care au crescut masiv in ultimele luni pentru ca, la multe sortimente, productia locala nu mai face fata cererii, conform Adevarul.

Acelasi fenomen - supraturarea economiei - a mai fost intalnit si in anii dinaintea crizei (2007-2008), cand capacitatile de productie erau net depasite de cerere si, in consecinta, importurile devansau net exporturile, provocand un fel de hemoragie de valuta. Rezultatul a fost ca, ulterior, leul s-a depreciat puternic, salariile si puterea de cumparare au scazut, iar cand - din aceste cauze - cererea s-a oprit brusc producatorii n-au mai avut cui sa-si vanda marfurile. Acum suntem din nou in fata unei supraincalziri a economiei, pentru ca puterea de cumparare a populatiei a crescut cu peste 7% (pe fondul cresterii salariilor si scaderii preturilor), creditarea pentru consum are din nou un avans impetuos (peste 30%), insa productia locala abia daca a urcat cu 5%.

Ca sa acopere acest decalaj dintre cerere si productie (dar nu numai pentru acest motiv), comerciantii apeleaza la importuri. Totul merge bine deocamdata, dar apare o intrebare: daca, la fel ca in anii 2008-2010, aceasta cerere furibunda se va opri brusc?

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri