''Noua prognoza trimestriala reconfirma perspectiva adancirii inflatiei in teritoriu negativ in primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scaderii cotei standard TVA si a altor impozite indirecte. Totodata, se anticipeaza revenirea la inceputul anului 2017 si ramanerea ulterioara a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului tintei. Aceasta evolutie are ca explicatie epuizarea impactului dezinflationist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale si cresterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesiva a impozitelor indirecte implementate in perioada 2015-2017 determina volatilitatea ratei inflatiei in intervalul prognozat'', a declarat Isarescu.

Inflatia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, fata de -1,1% in noiembrie si nivelul minim de -1,87% inregistrat in august. In absenta impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflatia ar fi fost in decembrie de aproximativ 2%, in intervalul tinta al BNR.

CA al BNR a analizat vineri si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat marti, 9 februarie, intr-o conferinta de presa.

Citeste si:

BNR a revizuit in noiembrie prognoza pentru rata anuala a inflatiei la 1,1% pentru anul 2016, in crestere cu 0,4 puncte procentuale.

Isarescu a aratat atunci ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului, limitei minime a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.