Mugur Isarescu: Noua prognoza a BNR reconfirma adancirea inflatiei in teritoriu negativ in primele 5 luni

Noua prognoza de inflatie a BNR reconfirma adancirea ratei inflatiei in teritoriu negativ in primele cinci luni ale anului, in urma scaderii TVA si a altor taxe, iar o revenire in intervalul tintit de BNR ar putea avea loc de la inceputul anului urmator, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

''Noua prognoza trimestriala reconfirma perspectiva adancirii inflatiei in teritoriu negativ in primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scaderii cotei standard TVA si a altor impozite indirecte. Totodata, se anticipeaza revenirea la inceputul anului 2017 si ramanerea ulterioara a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului tintei. Aceasta evolutie are ca explicatie epuizarea impactului dezinflationist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale si cresterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesiva a impozitelor indirecte implementate in perioada 2015-2017 determina volatilitatea ratei inflatiei in intervalul prognozat'', a declarat Isarescu.

Inflatia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, fata de -1,1% in noiembrie si nivelul minim de -1,87% inregistrat in august. In absenta impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflatia ar fi fost in decembrie de aproximativ 2%, in intervalul tinta al BNR.

CA al BNR a analizat vineri si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat marti, 9 februarie, intr-o conferinta de presa.

BNR a revizuit in noiembrie prognoza pentru rata anuala a inflatiei la 1,1% pentru anul 2016, in crestere cu 0,4 puncte procentuale.

Citeste si:
Cum s-a văzut pandemia în plata cu cardul
Cum s-a văzut pandemia în...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Isarescu a aratat atunci ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului, limitei minime a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri