Isarescu, BNR: Inflatia ar putea fi sub nivelul prognozat de BNR la finalul anului 2017

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca, la finalul acestui an, rata anuala a inflatiei ar putea fi sub nivelul prognozat, de 2,1%, chiar daca rata de crestere a preturilor de consum va deveni din nou pozitiva in primul trimestru, a declarat vineri guvernatorul institutiei, Mugur Isarescu, in briefingul de presa de dupa sedinta de politica monetara.

"Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, simultan cu reluarea cresterii ei, pe fondul epuizarii impactului tranzitoriu al reducerii la 20% a cotei standard a TVA, al excedentului de cerere agregata si cresterii costurilor salariale unitare. Palierul pe care rata anuala a inflatiei este asteptata sa se pozitioneze este totusi inferior celui evidentiat in cea mai recenta prognoza pe termen mediu", a afirmat Isarescu, conform News.ro.

In ultima prognoza oficiala, BNR estima ca rata anuala a inflatiei va fi de 2,1% la finalul acestui an, in interiorul intervalului tintit de banca centrala, de 2,5% plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%).

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in sedinta de vineri, sa mentina in continuare rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si a pastrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta la 10% si pentru pasivele in lei la 8%, decizia fiind in linie cu asteptarile analistilor.

In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara de vineri, BNR a reiterat "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Citeste si:
La cat estimeaza analistii ca vor ajunge leul si inflatia
La cat estimeaza analistii ca...

Analistii se asteptau ca banca centrala sa pastreze neschimbate instrumentele de politica monetara la prima sedinta din acest an.

Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in 30 septembrie 2016, cand a redus RMO in valuta de la 12% la 10%.

Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%.

Citeste si:
Acțiunile UniCredit, în scădere la bursă din cauza directorului...
Acțiunile UniCredit sunt în...

Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri