Compania Green Group, cu afaceri neconsolidate de 137 milioane de euro anul trecut, va dezvolta o infrastructura mobila de colectare selectiva a deseurilor. Proiectul va avea o valoare de 4 milioane de euro si va fi cofinantat de guvernul norvegian. Unitatile mobile vor deservi in principal firme.

Compania a dezvoltat pana acum un proiect similar in parteneriat cu mari retaileri si mai pregateste inca unul. Cea mai recenta investitie a companiei intr-o unitate de colectare selectiva a deseurilor a fost inaugurata in luna ianuarie a acestui an, in parcarea hipermarketului Cora Lujerului din Capitala. Emanuel Parvulescu, head of environment in cora Romania, a spus ca de la instalarea acestei statii, gradul de colectare a crescut cu 250% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 60.000 de bucati.

Unitatea esta a 29-a pe care grupul industrial o deschide in Romania. Proiectul construirii de astfel de statii, denumite SIGUREC, are o valoare totala de 4 milioane de euro, iar investitia in 25 de astfel de unitati a fost cofinantata tot de guvernul norvegian. Costul unei unitati variaza de la 80.000 la 120.000 de euro.

Anul trecut, Green Group a avut o cifra de afaceri de 137 milioane de euro, in scadere fata de nivelul de 166 milioane de euro in 2014. Compania a derulat in 2015 investitii de 10 milioane de euro.

”Am continuat sa investim si sa ne crestem capacitatea de reciclare”, a declarat Damov pentru WALL-STREET.RO.

Citeste si:
EcoTree primește finanțare de 215.000 de euro pentru dezvoltare și...
EcoTree primește finanțare de...

Pana acum, prin statiile SIGUREC din magazinele Cora au fost colectare 8,9 milioane de recipiente (sticle, doze), echivalentul a 460.000 de kilograme. Intregul Green Group a colectat anul trecut 120.000 de tone de deseuri, atat din import, cat si de pe piata interna.

Sticlele sparte incep sa fie profitabile

In acest an, colectarea deseurilor de sticla a inregistrat o crestere semnificativa, dupa ce pana anul trecut era oaia neagra a colectarii si reciclarii din cauza costurilor. Practic, colectarea si reciclarea sticlei generau pierderi din cauza costurilor mari. In acest an insa, firmele din grupul Green Group au colectat de 4-5 ori mai multa sticla.

„De o saptamana, vedem o efervescenta in colectarea sticlei. Asta pentru ca au crescut bonificatiile”, a afirmat Damov.

El a precizat ca situatia se datoreaza disparitiei din piata a „piratilor”. Efectul iesirii din piata a acestor „pirati” a fost cresterea pretului deseurilor de sticla de la 60-70 lei pe tona la peste 400 lei pe tona. „Inainte, relatia era distorsionata de piratii care raportau cantitati nereale. Acum au disparut, astfel ca s-a creat un mecanism de piata, astfel ca reciclarea si colectarea sticlei a devenit o afacere profitabila”, a spus Damov.

Citeste si:
Firmele aleargă după angajați, dar candidații de 45+ ani sunt ignorați
Companiile aleargă după...

Greeen Group colecteaza si recicleaza toate tipurile de deseuri de polietilena, polipropilena, polistiren, deseuri de ambalaje post- consum, deseuri tehnologice, deseuri provenite din echipamente electrice, electronice si electrocasnice si deseuri din echipamente de iluminat uzate.

Grupul opereaza o fabrica de reciclare a sticlei in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov, si are peste 200 centre de colectare atat in tara, cat si Ucraina, Macedonia, Serbia, Grecia si Germania.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Expert în reciclare: Legile făcute pentru a pedepsi, bumerang împotriva mediului
Setari Cookie-uri