Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati “studiaza” variante de a actiona legal impotriva Guvernului, pe care il acuza ca schimba regulile in legatura cu exceptarea marilor companii de la plata unei parti a certificatelor verzi. Decizia Executivului de a modifica aceste reguli ameninta sustenabilitatea companiei, precizeaza producatorul de otel.

“Compania noastra studiaza acum toate posibilitatile de a actiona legal impotriva actelor normative emise in baza unor principii contradictorii cu prevederile Constitutiei Romaniei si ale Codului Civil, pentru a ne proteja interesele si operatiunile”, a declarat intr-un comunicat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galati.

Ribo a adaugat ca producatorul de otel este “surprins si dezamagit” de aceasta decizie, iar noua povara suplimentara afecteaza foarte mult sustenabilitatea ArcelorMittal Galati, care se confrunta cu o competitie puternica din partea Chinei si a tarilor din Comunitatea Statelor Independente. Aceste tari nu platesc subventii pentru energia regenerabila, iar importurile de otel din China ajung pe piata europeana la pret de dumping.

“Subventiile acordate pentru dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile creeaza distorsiuni de competitivitate si lipsa de corectitudine pe pietele unde compania opereaza”, se mentioneaza in comunicat.

Hotararea de guvern 495/2014 stipuleaza ca exceptarea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit aplicata incepand cu anul cand acordul de exceptare este emis. Prevederile vor fi aplicate unui numar de 37 de companii, ArcelorMittal Galati si Alro Slatina fiind principalii beneficiari. Aceste doua companii sunt si cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania.

Citeste si:
ANRE anunta ca nu se scumpeste electricitatea de la 1 ianuarie
ANRE anunta ca nu se...

ArcelorMittal Galati a depus dosarul cu documentatia necesara autoritatilor imediat dupa intrarea in vigoare a hotararii de govern in decembrie 2014.

Potrivit combinatului siderurgic, Ministerul Economiei nu a eliberat nicio aprobare inainte de iunie 2015, iar problemele administrative in aceasta institutie nu pot fi imputate companiilor beneficiare ale scutirii de plata certificatelor verzi.

In acest moment, la peste 14 luni de la intrarea in vigoare a hotararii de guvern, institutiile statului au decis sa schimbe regulile pe care tot acestea le-au adoptat, astfel ca exceptarea se aplica din momentul semnarii acordului de exceptare.

“Asemenea abordare conduce la concluzia ca in Romania exista un climat economic instabil, neadecvat dezvoltarii unor afaceri de durata si investitiilor industrial”, a adaugat Ribo.

Citeste si:
Cum arata locuintele incalzite din pamant si care nu polueaza
Cum arata primele apartamente...

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica si miniera din lume, prezenta in peste 60 de tari. In 2015, ArcelorMittal a inregistrat venituri de 63,6 miliarde de dolari si o productie de otel de 92,5 milioane de tone. Productia de minereu de fier a fost de 62,8 milioane de tone.

Sursa foto: ArcelorMittal Galati

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANRE reduce tarifele de transport si distributie a electricitatii