Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, cel mai producator de otel din Romania, a avut un inceput dificil de an. Principalul vinovat, in opinia conducerii companiei, este China, care vinde in Europa otel la preturi de dumping.

Dupa pierderile uriase de 741,6 milioane de lei din 2013, combinatul galatean a reusit sa reduca nivelul acestora in 2014 pana la 482 milioane de lei. Anul 2015 a inceput mai bine pentru companie, care a reusit ca in primele trei trimestre sa aiba un EBITDA pozitiv, dar in ultimele trei luni ale anului trecut lucrurile s-au inrautatit. Principalul vinovat, in opinia conducerii companiei, este China, care vinde in Europa otel la preturi de dumping.

“Anul trecut a inceput bine pentru afacerile noastre si am inregistrat trei trimestre consecutive de EBITDA pozitiv, dar ne asteptam la un rezultat negativ pentru al patrulea trimestru. De asemenea, ne confruntam cu un inceput de an dificil”, a declarant pentru WALL-STREET.RO Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galati.

In ciuda contextului international mai competitiv, compania a reusit sa de apropie de tinta de productie de 2 milioane de tone pe care si-a propus-o pentru 2015. De altel, trimestrul al patrulea al anului trecut a fost dificil pentru intregul grup ArcelorMittal, care a inregistrat o pierdere de aproape 6,7 miliarde dolari. Pentru intregul an 2015, pierderile grupului controlat de familia miliardarului indian Mittal au fost de aproape 8 miliarde de dolari.

“Principalul factor care a dus la aceasta situatie a fost dumpingul produselor din China pe piata europeana. Europa se confrunta importuri de produse din China care au crescut semnificativ, iar preturile nu au fost corelate la costurile de productie. China are o supracapacitate de otel si sustine exporturile”, a adaugat Ribo.

Dragonul chinezesc topeste otelul european

Importul de otel din China si pretul mic cerut de statul asiatic i-au determinat pe otelarii europeni sa iasa in strada si sa ceara Uniunii Europene sa solutioneze aceasta situatie. La proteste au participat si angajati din Romania ai grupului ArcelorMittal. Grupul ArcelorMittal detine in Romania patru unitati de productie, la Galati, Hunedoara, Iasi si Roman.

Dumpingul chinezesc pune in pericol locurile de munca din aceasta industrie, care a pierdut deja 85.000 de lucratori din 2008 pana in prezent. Cele peste 500 de combinate siderurgice europene produc anual 170 milioane tone de otel si angajeaza 330.000 de oameni.

“Daca unele tari vand otel la pret de dumping in Europa, atunci Europa trebuie sa aiba o abordare unitara, decisiva si corecta, protejandu-si industria si competitivitatea. Desi am trecut printr-un proces complet de transformare, care a condus la imbunatatiri ale costurilor, nu putem concura cu un tratament comercial incorect”, a agaugat Ribo.

Totodata, contextul intern si international a determinat compania sa reduca programul de munca al angajatilor in prima parte a acestui an.
ArcelorMittal, proprietarul combinatului de la Galati, a anuntat, la inceputul acestui an, ca vrea sa atraga de la investitori 3 miliarde dolari prin vanzarea de actiuni, pentru consolidarea situatiei financiare, in contextul dificultatilor de pe piata otelului.

Intrebat daca grupul intentioneaza sa vanda actiuni de la combinatele pe care le detine in Romania, Bruno s-a rezumat sa spuna ca ArcelorMittal Galati “are un rol strategic in cadrul grupului ArcelorMittal”, deservind piata regionala.

“De aceea, in timpul crizei economice internationale recente, grupul ne-a sustinut activitatea. De la debutul crizei, grupul a investit in unitatea din Galati 350 milioane de euro”, a afirmat Bruno.

Sursa foto: ArcelorMittal Galati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri