Romania a incasat anul trecut 1,3 miliarde lei din redevente, mai putin decat in anii precedenti

Statul roman a incasat anul trecut redevente petroliere si miniere in valoare totala de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenti, arata o estimare a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), prezentata in raportul anual al institutiei, care subliniaza ca ieftinirea titeiului pe plan mondial a avit ca efect o reducere a redeventelor petroliere incasate de Romania, potrivit News.ro.

In 2013, redeventele petroliere si miniere au insumat 1,408 miliarde lei, iar in 2014, valoarea a scazut la 1,367 miliarde lei, potrivit datelor anterioare publicate de ANRM.

In primele noua luni din 2015, pentru care exista date complete, autoritatile au calculat redevente datorate de companiile petroliere si miniere in valoare de 1,098 miliarde lei, din care 896,6 milioane de lei din baza Legii petrolului, 192,4 milioane lei in baza Legii minelor, iar 9,5 milioane lei din taxe miniere si tarife.

"Comparativ cu primele noua luni ale anului 2014, se constata o scadere a redeventelor petroliere cu aproximativ 11,72%, ca efect al micsorarii pretului de referinta pentru titeiul extras in Romania", se arata in raportul ANRM. In total, companiile au achitat 1,07 miliarde lei pana la data redactarii raportului ANRM, o suma de 28,2 milioane lei fiind considerata restanta.

"Datoriile societatilor nationale si ale complexului energetic, aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri sau a Ministerului Energiei sunt de 9,60 milioane de lei, reprezentand 34,8% din totalul restantei la redevente", precizeaza raportul ANRM.

Citeste si:
Topul orașelor cu cele mai multe aplicări la joburi în luna februarie
Topul orașelor cu cele mai...

In prezent, companiile din energie platesc statului roman redevente cuprinse intre 3% si 13% din productia de hidrocarburi. Redeventele au fost fixate in 2004, pentru un termen de zece ani, dar au fost prelungite si sunt in continuare valabile pentru ca Guvernul nu a finalizat inca o noua Lege a redeventelor.

Pentru resursele miniere exploatate in Romania, companiile platesc statului 4% din valoarea productiei pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase si ale categorii de resurse. Pentru anumite tipuri de minereuri sunt fixate redevente in euro, pe unitatea de productie.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri