Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a coborat in luna februarie la -2,7%, nou nivel minim istoric, dupa o scadere a preturilor cu 0,24% fata de prima luna din 2016, arata datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

In ianuarie 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -2,1%. Datele INS arata ca preturile de consum au scazut in februarie, in medie, cu 0,24% comparativ cu luna ianuarie, insa evolutia a fost diferita de la o categorie de produse la alta, conform News.ro.

Astfel, alimentele s-au scumpit, in medie, cu 0,34% in februarie fata de luna precedenta, in timp ce marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,27%, iar preturile serviciilor au scazut, in medie, cu 1,14%.

In perioada februarie 2015-februarie 2016, preturile alimentelor au scazut cu 6,5%, in medie, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,5%, iar serviciile - cu 0,3%.

In acest interval, taxa pe valoarea adaugata (TVA) a scazut de la 24% pana la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generala de TVA a fost redusa de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Calculele matematice arata ca, daca reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral in preturile de la raft, preturile alimentelor ar fi trebuit sa scada, in medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft. O ipoteza departe de situatia reala.

"Datele privind inflatia pe ianuarie (prima luna dupa reducerea TVA n.r.) arata ca transmisia reducerii TVA in preturi a fost de sub 40%, adica sub nivelul estimarilor. Asta arata ca retailerii au scazut mai putin preturile decat ar arata calculele pentru ca exista cerere. Probabil ca presiunile inflationiste cresc", a comentat, pentru News.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Comparativ cu ianuarie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in februarie, la biletele de avion (-4,3%), telefon (-4,2%), energie termica (-2%), oua (-1,7%), apa-canal-salubrutate (-1,4%) si combustibili (-1,3%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de prima luna a anului, la citrice si alte fructe meridionale (4,45%), cartofi (2,4%) zahar (1,2%) si fructe proaspete (1,1%).

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri