Datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, a scazut in prima luna din acest an cu 1,2 miliarde euro, sau 1,3%, comparativ cu finalul anului trecut, pana la 89,7 miliarde de euro, nivel minim al ultimilor cinci ani si trei luni, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La finalul anului trecut, datoria externa totala a Romaniei era de 90,9 miliarde euro. Din totalul datoriilor inregistrate de Romania fata de entitati din strainatate la 31 ianuarie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,9 miliarde euro, iar datoriile pe termen scurt - 19,8 miliarde euro, conform News.ro

Din datoria pe termen lung, 31,2 miliarde reprezenta datorie publica,. 37,5 miliarde euro - datorie negarantata public, in special a bancilor si firmelor catre finantatori din strainatate -, iar 1,2 miliarde euro reprezinta alocarile de drepturi speciale de tragere (DST) de catre Fondul Monetar nternational (FMI), considerata datorie a BNR fata de FMI.

Un nivel atat de scazut al datoriei externe a Romaniei nu s-a mai inregistrat din octombrie 2010, cand nivelul a fost de 89,4 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pana in martie 2013, cand s-a inregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externa a Romaniei a reintrat pe o panta descendenta si a scazut cu circa 11 miliarde de euro in ultimii trei ani, potrivit datelor pubicate de BNR.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri