La finalul anului trecut, datoria externa totala a Romaniei era de 90,9 miliarde euro. Din totalul datoriilor inregistrate de Romania fata de entitati din strainatate la 31 ianuarie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,9 miliarde euro, iar datoriile pe termen scurt - 19,8 miliarde euro, conform News.ro

Din datoria pe termen lung, 31,2 miliarde reprezenta datorie publica,. 37,5 miliarde euro - datorie negarantata public, in special a bancilor si firmelor catre finantatori din strainatate -, iar 1,2 miliarde euro reprezinta alocarile de drepturi speciale de tragere (DST) de catre Fondul Monetar nternational (FMI), considerata datorie a BNR fata de FMI.

Un nivel atat de scazut al datoriei externe a Romaniei nu s-a mai inregistrat din octombrie 2010, cand nivelul a fost de 89,4 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pana in martie 2013, cand s-a inregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externa a Romaniei a reintrat pe o panta descendenta si a scazut cu circa 11 miliarde de euro in ultimii trei ani, potrivit datelor pubicate de BNR.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock