Datoria externa a Romaniei a atins un nou minim al ultimilor cinci ani si jumatate. Aceasta care include atat datoriile entitatilor private cat si imprumuturile statului din strainatate, s-a redus in primele patru luni cu 1,62 miliarde euro, la 88,41 miliarde euro, atingand un nou minim al ultimilor cinci ani si jumatate, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei, conform News.ro

Datoria externa totala a Romaniei a fost de 90,03 miliarde eurola finalul anului 2015.

Din totalul datoriile inregistrat de Romania fata de entitati din strainatate la 30 aprilie 2016:

  • Datoriile pe ternen lung reprezentau 69,99 miliarde euro, in scadere cu 720 milioane euro fata de finele anului trecut
  • Datoriile pe termen scurt insumau 18,42 miliarde euro, cu 900 milioane euro mai putin


Din datoria pe termen lung:

  • 31,28 miliarde euro reprezenta datorie publica
  • 37,48 miliarde euro - datorie negarantata public, in special a bancilor si firmelor catre finantatori din strainatate
  • 1,22 miliarde euro reprezinta alocarile de drepturi speciale de tragere (DST) de catre Fondul Monetar International (FMI), considerata datorie a BNR fata de FMI.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 29,9% in perioada ianuarie - aprilie, comparativ cu 35% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,3 luni la 30 aprilie, comparativ cu 6,4 luni la 31 decembrie 2015.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculata la valoarea reziduala, cu rezervele valutare la BNR la 30 aprilie 2016 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,5% la finele anului trecut.

Astfel, datoria totala externa a ajuns la un nivel minim din august 2010, cand nivelul a fost de 87,8 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pana in martie 2013, cand s-a inregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externa a Romaniei a reintrat pe o panta descendenta si a scazut cu circa 12 miliarde de euro in ultimii trei ani, potrivit datelor publicate de BNR.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri