Investitorii se confrunta cu pierderi de cel putin 150 miliarde de dolari legate de valoarea obligatiunilor emise de companii din sectorul petrolier si al gazelor, in conditiile in care declinul puternic al preturilor petrolului a alimentat temerile legate de un potential val de defaulturi in SUA.

Cele mai mari 300 de companii petroliere si de gaze la nivel mondial au pierdut de asemenea 2,3 mii de miliarde de dolari din valoarea de piata in aceeasi perioada, o scadere de 39% de la inceputul declinului preturilor petrolului, releva o analiza a Financial Times, scrie Mediafax.

Pierderile arata cat de puternice sunt in continuare presiunile financiare resimtite de producatorii de petrol pe fondul declinului preturilor petrolului, in pofida redresarii partiale a preturilor din ianuarie. Pretul petrolului inca se situeaza cu aproximativ 65% sub varful atins in iunie 2014.

Nivelul indatorarii companiilor petroliere si de gaze a crescut puternic in ultimul deceniu. Datoriile totale ale acestor companii, incluzand creditele, aproape s-au triplat, de la 1,1 mii de miliarde de dolari in 2006, la 3.000 de miliarde de dolari in 2014, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Declinul petrolului a dat peste cap planurile managerilor de portofolii care pariasera pe o stabilizare in martie anul trecut, cand preturile au inregistrat o usoara revenire. Declinul care a urmat a reprezentat o lovitura serioasa pentru multi investitori care au achizitionat obligatiuni chiar inainte ca preturile sa o ia din nou la vale, mai puternic.

Citeste si:
Speranţele industriei zahărului se prăbușesc, după criza petrolului
Speranţele industriei...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri