Cele mai mari 300 de companii petroliere si de gaze la nivel mondial au pierdut de asemenea 2,3 mii de miliarde de dolari din valoarea de piata in aceeasi perioada, o scadere de 39% de la inceputul declinului preturilor petrolului, releva o analiza a Financial Times, scrie Mediafax.

Pierderile arata cat de puternice sunt in continuare presiunile financiare resimtite de producatorii de petrol pe fondul declinului preturilor petrolului, in pofida redresarii partiale a preturilor din ianuarie. Pretul petrolului inca se situeaza cu aproximativ 65% sub varful atins in iunie 2014.

Nivelul indatorarii companiilor petroliere si de gaze a crescut puternic in ultimul deceniu. Datoriile totale ale acestor companii, incluzand creditele, aproape s-au triplat, de la 1,1 mii de miliarde de dolari in 2006, la 3.000 de miliarde de dolari in 2014, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Declinul petrolului a dat peste cap planurile managerilor de portofolii care pariasera pe o stabilizare in martie anul trecut, cand preturile au inregistrat o usoara revenire. Declinul care a urmat a reprezentat o lovitura serioasa pentru multi investitori care au achizitionat obligatiuni chiar inainte ca preturile sa o ia din nou la vale, mai puternic.