Exxon Mobil anunță primele pierderi din ultimii 30 de ani din cauza prăbușirii prețului petrolului

Grupul petrolier american Exxon Mobil Corp a anunţat că în primul trimestru al acestui an a înregistrat pierderi de 610 milioane de dolari,acesta fiind primele sale pierderi trimestriale de după 1988, ca urmare a prăbuşirii cererii şi a preţurilor petrolului, transmite Reuters.

Comparativ, în primele trei luni ale anului trecut, Exxon Mobil a realizat un profit net de 2,35 miliarde de dolari, conform Agerpres.ro.

Veniturile realizate în primul trimestru de Exxon Mobil au scăzut şi ele cu 12% până la 56,2 miliarde de dolari, chiar dacă producţia de hidrocarburi a companiei a crescut uşor până la patru milioane barili echivalent petrol pe zi.

Citește și Exxon Mobil anunță primele pierderi din ultimii 30 de ani

Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, se alătură astfel altor mari companii petroliere internaţionale care au raportat rezultate sub aşteptări din cauza unei prăbuşiri istorice a cererii de petrol, în condiţiile în care populaţia este în carantină iar activitatea companiilor a fost suspendată din cauza pandemiei de coronavirus. În plus, industria petrolului suferă şi de pe urma unui excedent de ofertă provocat de un război al preţurilor între marii producători mondiali Arabia Saudită şi Rusia.

Citeste si:
Amazon vrea sa iti platesti combustibilul prin comenzi vocale
Amazon vrea sa iti platesti...

"Pandemia de Covid-19 a afectat în mod semnificativ cererea pe termen scurt, ceea ce a condus la pieţe supra-aprovizionate şi presiuni fără precedent asupra preţurilor şi marjelor materiilor prime" a declarat directorul general de la Exxon Mobil, Darren Woods.

Citește și Ministerul Economiei: Scăderea petrolului va ieftini benzina

Ca răspuns la condiţiile de pe piaţă, Exxon a anunţat că în 2020 îşi va reduce cheltuieile globale de capital cu 30% iar cheltuielile operaţionale cu 15%.

În România, ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată. La începutul anului, Exxon Mobil a confirmat că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători. Până acum, în proiectul Neptun au fost investiţi 1,5 miliarde de dolari, din care jumătate de OMV.

Citeste si:
Aurul... straluceste: preconizat la peste 1.230 de dolari / uncie
Preturile marfurilor scad,...

Sursa foto: Katherine Welles / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
H&M va închide 170 de magazine în 2020, din cauza crizei Covid-19
Setari Cookie-uri