Romgaz ar putea sa preia participatia ExxonMobil in Marea Neagra

Romgaz ar trebui sa preia participatia ExxonMobil in proiectul Neptun din Marea Neagra, in cazul in care americanii decid sa se retraga din Romania, a declarat, joi, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor.

El a participat la conferinta "Energy Transition 2019" si, la plecare, a fost intrebat de jurnalisti care este opinia sa cu privire la modificarea Legii offshore, conform Agerpres.ro.

"Cred ca trebuie sa existe un consens transpartinic cu privire la aceasta lege. De asemenea, consider ca, in cazul in care ExxonMobil decide in final retragerea din Romania, ar trebui ca statul roman sa se implice, iar Romgaz ar trebui sa preia participatia lor. ExxonMobil nu a exclus niciodata o colaborare cu Romgaz in acest sens", a sustinut Iancu.

Potrivit acestuia, Romgaz are capacitatea de a prelua participatia americanilor in proiectul de mare adancime din Marea Neagra.

"Daca va uitati la portofoliul de zacaminte al Romgaz si la rezultatele din primele sase luni ale anului, veti vedea ca Romgaz are capacitatea de a prelua participatia Exxon. Romgaz poate sa devina unul dintre principalii actori de pe piata energetica din Romania, alaturi de Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a precizat el.

Citeste si:
ExxonMobil vrea sa renunte la gazele din Marea Neagra
Americanii de la ExxonMobil...

Iancu a mai spus ca discutiile in Parlament pe tema Legii offshore vor fi reluate in urmatoarea sesiune parlamentara.

Pe 30 octombrie, la audierile din comisiile parlamentare, noul ministru al Economiei si Energiei, Virgil Popescu, a aratat ca doreste sa existe consens politic in ceea ce priveste o eventuala modificare a Legii offshore, precizand ca va cere companiilor care opereaza in Marea Neagra sa precizeze concret daca vor sa se retraga din aceste proiecte sau nu.

"Va promit ca voi avea discutii cu operatorii si impreuna cu Parlamentul vom discuta si vom face, daca este cazul, modificari la Legea offshore. Imi doresc unanimitate in Parlament pe aceasta lege. Inclusiv modul in care s-a lucrat in Parlament la aceasta lege a scazut increderea investitorilor", a spus Popescu

Totodata, Popescu va cere companiilor petroliere sa precizeze daca au trimis sau nu Guvernului scrisori in care anunta ca vor sa se retraga din proiectele din Marea Neagra.

Citeste si:
Ele sunt cele mai puternice femei din marile companii românești
Ele sunt cele mai puternice...

"Imi doresc in Parlament un consens pe proiecte de importanta nationala pentru Romania, asa cum este Legea offshore. Cand voi fi investit, voi avea discutii cu operatorii din piata, care au acele zacaminte in exploatare, voi vedea daca exista sau nu exista la nivelul ministerului Energiei sau Economiei scrisori de intentie din partea unor operatori de a renunta sau de a nu renunta, pentru ca noi nu avem decat informatii din presa, nu exista nicio declaratie oficiala. Nu vom da o ordonanta de urgenta, nu vom initia noi un proiect de lege la nivelul Guvernului, vrem sa existe consens politic", a subliniat Popescu.

La randul sau, premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, ca noul Guvern va cauta solutii cat mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extractie a gazelor din Marea Neagra.

"In domeniul economiei, avem ca obiectiv sa recastigam increderea mediului de afaceri in Guvern. (...) A fost o bulversare legislativa. De exemplu, in domeniul offshore au fost provocate intarzieri in realizarea investitiilor pentru exploatarea de gaze in Marea Neagra, ceea ce afecteaza negativ economia romaneasca. In ceea ce ne priveste, ne vom misca cat mai repede sa gasim solutii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru Romania", a spus Orban.

ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele doua companii au participatii egale in proiect, iar decizia finala de investitii pentru extractia resurselor nu a fost inca luata.

Citeste si:
Petrom începe o nouă campanie de foraj în Marea Neagră
Petrom începe o nouă campanie...

Sursa foto: Shutterstock / Gestrade

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri