Romanii vor avea parte si in acest an de cele mai mari cresteri salariale din regiune, insa avansul de aproape 10% prognozat pentru 2016 risca sa genereze probleme in economie, intrucat majorarile succesive din ultimii ani, de asemenea semnificativ peste cele din alte state din Europa Centrala din de Est, au eliminat deja decalajul fata de productivitate.

"Cresterea puternica (a salariilor, n.r.) in Romania este influentata in prezent de majorarile salariilor din sectorul de stat. Strategia actuala poate fi descrisa prin majorarea considerabila a deficitului bugetar inaintea alegerilor - o componenta tipica a ciclului politic. (…) Potrivit raportului dintre salariul angajatului si productivitatea pe persoana, comparat cu alte tari din Europa Centrala si de Est, Romania pare sa se fi aflat in echilibru anul trecut. Aceasta inseamna ca o strategie pe termen lung (mai multi ani) de cresteri salariale semnificativ peste avansul productivitatii va cauza, probabil, dezechilibre nesanatoase", a declarat Zoltan Arokszallasi, analist sef CEE Macro/FI Research in cadrul Erste, la solicitarea wall-street.ro.

Pentru anul in curs, Erste estimeaza cresterea salariului mediu brut cu 9,5%, ritm care este de peste doua ori mai puternic decat cel din Cehia (4,2%), tara cu a doua rata de crestere din regiune.

Romania a avut si in anii trecuti cele mai mari majorari de salarii din regiune, cu 8,5% in 2015 si 7,6% in 2014. Cehia a inregistrat si in 2015 al doilea ritm de crestere, cu 4,5%, in timp ce in 2014 Romania a fost urmata de Slovacia, unde salariile au urcat cu 4,1%, potrivit analistilor grupului austriac Erste, proprietarul BCR.

Tara 2014 2015 2016

Cresteri ale salariului mediu brut in tari din Europa Centrala si de Est

Croatia 0,3% 1,3% 1,1%
Cehia 2,3% 4,5% 4,2%
Ungaria 3% 4,2% 3,2%
Polonia 3,7% 3,5% 4%
Romania 7,6% 8,5% 9,5%
Serbia 1,3% 3% 4%
Slovacia 4,1% 2,9% 3,4%
Slovenia 1,1% 1% 1,2%

Salariile din Romania raman si in 2016 printre cele mai mici din regiune

In pofida acestor cresteri, salariile din Romania raman printre cele mai mici din regiune. Dintre tarile analizate de Erste, doar in Serbia este estimat un castig salarial mai mic decat in Romania. Salariul mediu brut lunar se va situa in acest an in Romania la 621 euro, mai mare doar decat cel din Serbia, unde este prognozat la 537 euro. (Sumele nu sunt ajustate pentru paritatea puterii de cumparare)

Cea mai buna situatie financiara o au angajatii din Slovenia, tara in care salariul mediu brut este de 1.575 euro, urmati la distanta de Croatia, cu 1.077 euro si Cehia, cu 1.031 euro. In coada acestui top la nivel de regiune se afla Ungaria, cu 808 euro, Romania si Serbia.

Tara 2016

Salariile in tari din Europa Centrala si de Est

Croatia 1.077
Cehia 1.031
Ungaria 808
Polonia 977
Romania 621
Serbia 537
Slovacia 913
Slovenia 1.575

(Salariile nu sunt ajustate pentru paritatea puterii de cumparare. Cu un euro se pot achizitiona mai multe bunuri si servicii in Romania decat in Cehia, unde preturile sunt mai mari)

Productivitatea creste in Romania, dar nu tine pasul cu salariile

In ultimii doi ani, Romania a inregistrat cele mai puternice rate de crestere a productivitatii, insa ramane sub cele ale mai multe tari din regiune si semnificativ sub media UE. Anul trecut, productivitatrea angajatilor din Romania a crescut cu 4,2%, de peste doua ori mai puternic decat in statele vecine, cu exceptia Croatiei, unde productivitatea pe ora lucrata a urcat cu 3,7%.

In 2014, Romania a consemnat un avans al productivitatii de 2%, fata de 1,8% in Slovacia. Doua dintre tarile din regiune au inregistrat scaderi, Croatia de 2,1%, respectiv Ungaria de 1,6%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri