De multi ani deja, IT-istii se numara printre cei mai bine platiti angajati din Romania, insa, prin comparatie cu specialistii din regiune, salariile de peste 800 de euro ale romanilor se claseaza pe ultimul loc.

Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucreaza in IT, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat in Romania de eJobs.ro, le incaseaza specialistii din:

  • Estonia - medie salariala neta de 1.567 de euro pe luna;
  • Slovenia - 1.341 de euro lunar;
  • Cehia - 1.289 de euro;
  • Slovacia - 1.159 de euro.

”IT-ul este, fara indoiala, unul dintre cele mai fierbinti domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numarului tot mai mare de optiuni pe care le au candidatii, ci si datorita faptului ca IT-istii au devenit si cel mai bine platiti angajati din Romania, depasind domenii care in mod traditional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Ma refer aici la banking, avocatura sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-istii romani castiga mai putin decat colegii lor din alte tari din regiune, diferentele fiind, in unele cazuri de la simplu la dublu, cum este cazul Estoniei, spre exemplu, unde salariul mediu net al unui IT-ist este de 1.567 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Si bulgarii ne depasesc

Mai putin de 1.000 de euro lunar mai castiga doar specialistii din Croatia (990 de euro) si cei din Serbia (816 euro).

”Interesant este faptul ca Bulgaria ne depaseste sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, in conditiile in care, in general, aceasta era una dintre putinele tari cu salarii mai mici decat ale noastre”, adauga Bogdan Badea. La un nivel foarte apropiat se afla Ungaria, cu o medie neta raportata de 1.010 euro, pe luna.

Numarul tot mai mare de joburi in IT, perspectivele de avansare rapida, dar si pachetele salariale si extrasalariale sunt principalele motive pentru care acest domeniu a intrat, in ultimii doi ani pe primele locuri in topul celor care strang, de la luna la luna, cel mai mare numar de aplicatii din partea candidatilor. Astfel, in prima jumatate a anului au fost inregistrate peste 500.000 de aplicari pentru joburile din IT.

In acest moment, peste 3.000 de joburi in IT sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri