Specialistii in sectorul IT fac din ce in ce mai grea misiunea recrutorilor, care ajung sa caute saptamani in sir oamenii potriviti pentru joburile pe care le au disponibile. Adecco, liderul industriei de recrutare, arata ca cele mai mari provocari le ridica in piata identificarea candidatilor din industria de IT, oamenii din acest domeniu fiind extrem de "curtati" si greu de tentat, chiar si cu salarii de mii de euro.

Piata muncii din Romania este caracterizata de dinamism si de o presiune pe umerii angajatorilor, de a atrage candidatii pentru care se lupta mai multe companii.

"Una dintre provocari tine de dinamismul pietei. Existand o cerere mare pentru candidati, avem de-a face din ce in ce mai des cu situatii de contra-oferte din partea altor companii sau chiar a actualului angajator, care prefera sa retina angajatul, in loc sa inceapa un nou proces de recrutare", a declarat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro Olivia David, PP HUB manager professional & executive search in cadrul companiei Adecco.

Potrivit acesteia, in general, rolurile care genereaza provocari continue pentru recrutori sunt cele din industria IT, in special pe nisa de software development. Specialistii din acest sectorul sunt putini si sunt curtati de companii atat din Romania, cat si din afara.

"Acest lucru se intampla pentru ca ne raportam la un pool de candidati care nu este dimensionat la nivelul cererii din piata, pentru ca jucatorii din aceasta industrie au investit si investesc in continuare in programe de retentie a talentelor din echipa. Si atunci, este foarte greu sa poti «converti» acesti candidati, care sunt pasivi (sunt multumiti cu angajatorul, proiectele, pachetul salarial), in candidati activi, care sa caute sa-si schimbe jobul", precizeaza David.

Remuneratiile din IT, de 2,7 ori mai mari decat media din Romania

Tot IT-istii sunt candidatii care primesc cele mai bune oferte salariale din partea companiilor, media remuneratiilor ridicandu-se la 1.800 de euro net, potrivit Adecco, adica 8.500 de lei, ceea ce inseamna 2,7 salarii medii din economia romanesca.

Castigul salarial mediu net a fost, in luna iulie 2019, in valoare de 3.119 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Acoperirea acestor joburi depinde mult de cerintele in special tehnice ale companiilor angajatoare

Cum ii gasesc totusi recrutorii pe candidatii "fantoma"

Atunci cand demareaza proiecte de recrutare pentru roluri nisate, cum sunt cele din industria de IT, recrutorii nu mai pun in practica procese clasice de recrutare, ci procese de direct-search, executive search si chiar head-hunting.

"Rolurile nisate sunt cautate mai mult in industriile de IT – pe zona white collars, dar si in cele de productie, unde avem dificultati in a atrage personal calificat si necalificat, din cauza migratiei in afara tarii. Raportandu-ne la aceste roluri, perioada de identificare a candidatilor, dar si de atragere a acestora in proiect, poate sa se intinda pe parcursul mai multor saptamani", a explicat specialistul Adecco.

Piata locala de recutare este una dinamica

Similar anilor precedenti, sustine Olivia David, industria recrutarii in anul 2019 este caracterizata de dinamism.

"In continuare, am fost martorii unei cereri crescute in piata, atat pe zona de white collars (muncitori calificati), cat si blue collars (muncitori necalificati). In acelasi timp, candidatii au devenit mult mai mobili. Si in acest an, piata a fost influentata de migratie. Daca anii trecuti i-am simtit efectele printre meseriasi (blue collars), in acest an a inceput sa se simta si in zona muncitorilor calificati. Competitia in randul angajatorilor, atunci cand vorbim de atragerea candidatilor in procesele de recrutare, a crescut in intensitate", a explicat David.

Tot ea a mai spus ca angajatorii investesc tot mai mult in programe si actiuni de employer branding, in dezvoltarea unor pachete de compensatii si beneficii din ce in ce mai diversificate si atractive.

"In plus, in procesele de recrutare, companiile au inceput tot mai mult sa aleaga canalele de comunicare specifice fiecarei generatii targetate. De cealalta parte, candidatii de astazi, in special Generatia Z, sunt interesati si atrasi de acele companii care sustin echilibrul intre viata profesionala si cea personala, in care mediul de lucru este unul placut, participativ si in care li se ofera oportunitati de dezvoltare rapida", a mai adaugat Olivia David.

Adecco, furnizor mondial de solutii de forta de munca, activeaza pe piata din Romania de aproape 20 de ani. Adecco Romania este lider pe piata de HR, in termeni de cifra de afaceri, numar de angajati temporari, precum si pozitii permanente inchise.

Adecco Romania ofera servicii de HR la 360 grade, incepand cu studii salariale pentru a le oferi noilor investitori informatii corecte despre piata muncii din Romania si terminand cu servicii de relocare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri