Ghidurile se adreseaza operatorilor nationali de retele de transport a energiei electrice si a gazelor naturale – Transelectrica, respectiv Transgaz –, dar si primariilor din opt orase ale tarii: Bucuresti, Botosani, Oradea, Iasi, Ramnicu-Valcea, Bacau, Timisoara, Focsani,conform News.ro

Obiectivele acestei finantari sunt reducerea pierderilor de agent termic pe retea – estimate la o treime din energia produsa, in Bucuresti si un cost mai redus al Gigacaloriei.

Cele 373 de milioane de euro fac parte din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca marime din UE.
187,7 milioane euro din aceste fonduri sunt destinati Capitalei, cu tot cu rezerva de performanta, care se ridica la 6% din valoare si pe care Primaria Generala a Capitalei o va primi daca va atinge indicatorii de performanta solicitati de UE

Alti 105,7 milioane de euro vor merge la Botosani, Oradea, Iasi, Ramnicu Valcea, Bacau, Timisoara, Focsani, iar 80 milioane euro sunt destinati Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice TRANSELECTRICA S.A. si Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ- S.A.

Citeste si:

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca marime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu si energie.

MFE a lansat, in aprilie-mai 2016, ghiduri pentru proiecte in valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport si 3,5 miliarde euro pentru mediu.
Portofoliul POIM pentru Primaria Bucuresti include: sumele pe termoficare (redimensionarea retelei de transport - in valoare de 187 milioane euro), incineratorul de deseuri (aproximativ 200 milioane euro) siproiectul de modernizare a canalizarii (325 milioane de euro).

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock