Dan Bucsa, UniCredit: principala intrebare a investitorilor pe termen lung interesati de Romania este invariabil lupta anticoruptie

Primul lucru pe care il intreaba investitorii pe termen lung care se intereseaza de Romania este invariabil lupta anticoruptie, a declarat Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Group Londra, la o intalnire cu presa locala.

Pe locul doi in agenda de intrebari a investitorilor pe termen lung este politica fiscala, in timp ce investitorii pe termen scurt - fondurile de hedging - sunt preocupati de politica economica. De aceea, ce se va intampla dupa alegerile din toamna este decisiv pentru sansele Romaniei de a atrage investitii straine.

In opinia lui Bucsa, orice Guvern va veni in noiembrie, trebuie sa reduca din cheltuielile publice, pentru ca Romania sa nu depaseasca tinta de deficit bugetar, de 3%, cu toate ca economia performeaza bine in acest an. Economistii UniCredit mizeaza pe o crestere economica de 4,3%, bazata pe un avans puternic al consumului si pe rezultatele bune din agricultura, care pentru al patrulea an la rand ar putea contribui semnificativ la avansul PIB.

S-ar putea sa uitam in mare parte de promisiunile de reducere a taxelor dupa alegeri - Dan Bucsa

In ceea ce priveste riscul eliminarii cotei unice, Bucsa considera ca nu ar trebui sa fie in pericol, dar va depinde intr-o oarecare masura si de culoarea politica care va ajunge la guvernare.

Citeste si:
Academia Minților Creative continuă în online. Iată lista de...
Academia Minților Creative,...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

De asemenea, in privinta potentialului Romaniei de a intruni criteriile de convergenta reala pentru a adopta moneda euro, economistul UniCredit considera ca "la cum arata economia in prezent, vom fi pregatiti pentru zona euro dupa 2030". Insa, strategia BNR care vizeaza aderarea in zona euro in 2019 este utila, "intrucat Romania are nevoie mereu de o ancora".

Dan Bucsa: economia da semne de slabiciune; pierdem competitivitate din cauza leului puternic

Economia locala incepe sa arate semne de slabiciune pe exporturi, companiile - in special cele din industria usoara - fiind dezavantajate de leul puternic si de cresterile salariului minim, care le-au facut sa piarda din competitivitate in regiune.

"Pentru prima data ii vad pe unguri intrand pe industria usoara, pentru faptul ca forintul este slab", atrage atentia Bucsa.

Dupa criza multe tari din regiune au decis sa isi devalorizeze monedele, iar Ungaria este campioana, forintul depreciindu-se cu 10% fata de 2009. Astfel, leul este cu 5-10% mai puternic fata de valutele regionale, ceea ce pune presiune pe competitivitatea unor industrii, cum ar fi cea textila.

Citeste si:
UniCredit: 5.200 de plecări voluntare în primul trimestru
UniCredit a înregistrat...

Daca ar fi leul unde este forintul astazi, cursul ar trebui sa fie in jurul a 5 lei/euro.

Pe de alta parte, economistul a remarcat faptul ca exporturile noastre sunt de 3 ori mai mici decat ale Cehiei, cu toate ca avem o populatie de doua ori mai mare.

Sursa foto: Colliers International

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri