Romanii ar putea ajunge la salarii apropiate de cele din tari din Europa de Vest, precum Germania sau Franta, peste mai mult de 20 de ani, in contextul in care cresterea economica nu este nici suficient de rapida si nici destul de sustenabila pentru a sustine o reducere mai rapida a decalajului. De asemenea, cel mai probabil, acest moment, in care Romania ar ajunge spre 90% din media PIB per capita din UE, ar permite si aderarea tarii la zone euro fara perspectiva de a se confrunta ulterior cu probleme precum cele prin care au trecut Grecia sau Portugalia.

"Suntem sub 60% din PIB per capita la nivelul Uniunii Europene. In ritmul in care crestem ... eu nu cred ca este o tara care nu este in zona euro si care sa intre in zona euro cu un PIB per capita sub 80-90%. Nu va fi doua treimi, va fi mai mult. Va fi mai mult dupa experientele triste ale Portugaliei si Greciei. Ca sa ajungem la 80-90%, la ritmul actual, probabil avem nevoie de undeva la 20 de ani", a declarat Dan Bucsa, lead CEE economist in cadrul UniCredit Bank Londra.

Romania inregistreaza un PIB per capita calculat la paritatea puterii de cumparare de sub 60% din media UE. In randul statelor UE, doar in Bulgaria PIB per capita este mai mic decat in Romania. Chiar daca nu a ajuns inca nici la doua treimi din media UE, Romania a facut progrese in ultimele decenii, dupa ce in 2004 se situa la putin peste 30% din media UE. O apropiere mai puternica a tarilor din Europa Central si de Est de media UE in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor ar urca, de asemenea, media UE aproape de cea a zonei euro.

"Cum acceleram ritmul asta? Trebuie sa ne focusam pe doua lucruri: investitii si forta de munca, pentru ca de aici vin, in cele din urma, castigurile de crestere pe termen lung. Daca ne referim la investitii, ce am observat noi este ca cea mai robusta crestere si cresterea bazata pe investitii este in tarile care in continuare fac reforme. Ideea ca reformele continua si dupa intrarea in UE este o utopie. E adevarat ca s-a intamplat la noi. (...) singurele tari care fac reforme, le fac de frica", a spus Dan Bucsa in cadrul unei intalniri cu presa.

Potrivit celui mai recent raport de convergenta al Comisiei Europene, Romania ar indeplini trei din patru criterii pentru aderarea la zona euro. Acestea sunt stabilitatea preturilor, nivelul datoriei publice si dobanzile pe termen lung. Criteriul pe care Romania trebuie sa-l mai indeplineasca este ce al cursului de schimb, care prevede ca variatia leului nu trebuie sa depaseasca 15% in sus sau in jos fata de euro dupa ce acesta este introdus in mecanismul ratelor de schimb.

"Nu cred ca mai avem o tinta exacta de intrare. Cred ca acest criteriu real este cea mai mare problema - PIB pe locuitor. Daca noi o sa crestem pe termen lung 2,5%, nu avem nicio sansa in urmatorii 20 de ani (...)", a spus Dan Bucsa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri