„In AGA n-ai niciun fel de responsabilitate. Exista in Ministerul Economiei un Departament de Privatizare si Administrare a Participatiilor, care pregateste un mandat semnat in intern, semnat de ministru, in care scrie: la punctul 1 de pe ordinea de zi votez da, la punctul 2 de pe ordinea de zi.. si eu bifez acolo frumos si eu semnez. Care este responsabilitatea?”, a spus Costin Borc, la Digi24, motivand decizia recenta a Guvernului de a nu-i mai retribui pe reprezentantii statului in adunarile general ale actionarilor ale companiilor de stat, informeaza News.ro.

Vicepremierul Borc sustine ca masura nu va fi aplicata si la remuneratiile reprezentantilor statului in Consiliile de Administratie.

”Responsabilitatea intr-un Consiliu de Administratiei de stat, astazi, nu e mica. Aceste societati trebuie gestionate si gestionate bine. Solutia este sa fie CA-uri platite corect. Pentru mine, termenul corect, echilibrat e bun”, a mai spus Borc.

Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum prin care reprezentantii statului roman in Adunarile Generale ale Actionarilor ale companiilor la care statul detine, direct sau indirect, o participatie majoritara, nu vor mai fi retribuiti, prezenta lor in AGA fiind considerata sarcina de serviciu.

Citeste si:

Memorandumul este doar o decizie de principiu a Guvernului, decizia urmand sa fie formalizata in luna septembrie, urmand ca Ministerul de Finante si Ministerul Economiei sa elaboreze actul normativ prin care va fi implementat memorandumul adoptat.

”Decizia a fost luata in vederea uniformizarii practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect in subordinea statului, dupa ce, in februarie 2016, prin Ordinul viceprim-ministrului, Ministrului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit ca mandatul acordat reprezentantilor M.E.C.R.M.A. in AGA ale societatilor aflate in coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit”, informeaza Guvernul.

Potrivit legislatiei in vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta, si pentru mai mult de o sedinta intr-o luna.

Sursa foto: AGERPRES FOTO