Digitalizarea statului pentru salvarea economiei: ANIS propune Guvernului 3 Pachete de Măsuri

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, a trimis la solicitarea Guvernului României, un document care cuprinde trei pachete de măsuri pentru contracararea efectelor crizei economice generată de pandemia de Covid-19: Pachet Digitalizare Națională, Pachet Accelerare a Digitalizării și Pachet de Ajutor de Stat pentru Digitalizare. Pentru oricare dintre aceste pachete, ANIS este pregătită să contribuie prin implicarea unui grup de lucru specializat, care să acopere inclusiv activități necesare implementării.

Măsurile propuse de ANIS se bazează pe următoarele direcții strategice: digitalizarea operațiunilor firmelor mici și mijlocii, prin introducerea de sisteme de digitalizare de bază, folosirea cloud-ului ca infrastructură preferată de IT în locul sistemelor on-premise, acceptarea și promovarea aplicațiilor de tip SaaS (Software as a Service), pentru a reduce costurile de implementare și exploatare, dar și pentru a reduce durata de timp pentru a obține beneficiile implementării.

Citește și despre Platforma lansată de Google pentru IMM-urile din România.

Pachetul de Digitalizare Națională presupune un set de măsuri menite să ajute România să recupereze din handicapul enorm în ceea ce privește digitalizarea și poate crea un mediu propice dezvoltării companiilor de software specializate.

Conform ANIS, cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel încât să permită și să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologiilor cloud, care au un potențial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.

Citeste si:
Industria IT propune minimum o oră de informatică și una de TIC
Propunerea Industriei IT:...

De asemenea, Guvernul trebuie să instituie obligativitatea ca toate instituțiile să expună interfețele de programare ale aplicațiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicații publice, care astăzi funcționează izolat.

Citește și Răzvan Popescu, EY: Deși pare un blestem, criza COVID-19 va forța digitalizarea în companii și instituțiile statului

Implementarea sistemului de identitate digitale pentru persoanele fizice și juridice

Un alt pas important în procesul de digitalizare națională îl reprezintă implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoanele fizice și juridice Single Sign On (SSO). Sistemul trebuie implementat folosind standarde deschise de securitate, astfel încât să poată fi integrat ușor cu orice alte aplicații și trebuie să fie deschis atât instituțiilor publice cât și organizațiilor private.

Pachetul de Accelerare a Digitalizării vizează sprijinirea producătorilor de software specializat în digitalizarea și automatizarea proceselor de afaceri, fie că este vorba de procese de afaceri din firmele private sau din instituțiile de stat. Obiectivul acestui pachet este obținerea de rezultate mai repede de 12 luni, prin accelerarea produselor software deja existente în piață sau sprijinirea de noi investiții ce ar putea să dea rezultate pe termen scurt, cu aplicare atât în mediul privat cât și cel de stat.

Citeste si:
Cum vrea Poșta Română să ajungă cu tehnologia la nivelul anului 2021
Cum vrea Poșta Română să...

Forma recomandată de ANIS pentru implementarea acestui pachet constă în co-finanțarea nerambursabilă, în proporție de maxim 80% a proiectelor eligibile și un maxim de 100.000 eruo/proiect, maxim 5 proiecte per producător de software specializat.

Citește și Conectarea caselor de marcat la ANAF, Dudaș: Vedem luminita de la capatul tunelului

Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor și companiilor de stat cărora dorește să le ofere atât o minimă finanțare pentru a deschide apetitul pentru soluțiile de digitalizare, cât și asistență în selecția soluțiilor potrivite. Obiectivul acestui pachet este deschiderea discuției despre digitalizare, către soluții
de tip SaaS, cu efecte practice pe termen foarte scurt. Organizarea mecanismului poate fi făcută în mai puțin de 3 luni, iar implementarea efectivă în următoarele 3-6 luni.

„Aceste măsuri vor permite companiilor private si institutiilor publice să rezolve repede nevoia acută de digitalizare, permițând în același timp și accesul în piață al startup-urilor și al produselor software noi”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Citeste si:
Cum s-a adaptat industria de software din România în perioada...
Cum s-a adaptat industria de...

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri