Piata locala de IT va ajunge anul acesta la 5,9 miliarde de euro, 80% din segment fiind exporturi. Totodata, numarul de angajati creste constant, cu o media de circa 10% pe an, desi continua sa fie mult sub nevoile pietei, rezulta din cel mai nou studiu al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Piata a crescut relativ constant, cu 500 de milioane de euro, de la an la an. Din cele 5,9 miliarde de euro, circa 4,8 miliarde de euro reprezinta segmentul software si servicii, iar 1,1 miliarde alte activitati din piata de IT. In acest context, ANIS estimeaza mentinerea cotei de crestere anuala, atingand un procent de 25% pana in 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.

Jumatate din veniturile totale (2,7 mld. euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajati, urmate de companiile mici (sub 50 de angajati), care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro. Firmele cu capital strain, desi reprezinta numai 10% din numarul total de companii din industrie, genereaza 73% din veniturile pietei si au un ritm sustinut de crestere.

La nivel geografic, Bucurestiul contribuie cu 63% din venituri, in timp ce companiile din nord-vest au o pondere de 18%, vestul cu 5%, zona centrala cu 6% si nord-estul cu 5%.

ANIS estimeaza ca exporturile vor atinge un procent de 78% din piata de IT in acest an, in crestere fata de ultimii doi ani, cand s-au inregistrat 72% (2018). Serviciile de IT care merg catre pietele din strainatate reprezinta 19% din totalul de exporturi ale Romaniei in 2019, in crestere fata de 2018 (17%). Aceasta tendinta vine pe fondul unei piete interne subdimensionate, cauzata de gradul mic de digitalizare al administratiei, respectiv a adoptarii tehnologiei pe scara foarte mica in companiile romanesti, comparativ cu media UE. Conform Eurostat, doar 43% dintre companiile din Romania au un website, fiind pe ultimul loc in UE.

Sursele de informatii sunt INS, BNR si Eurostat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri