Povestea miliardului de euro pierdut prin cenusa industriei romanesti

Romania a pierdut mai bine de un miliard de euro, bani pe care ii putea avea la dispozitie daca isi valorifica surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii. Insa tara noastra nu a reusit vreme de ani buni sa isi vanda aceste certificate, iar acum este prea tarziu, scrie Adevarul.ro.

Colapsul industriei romanesti de dupa 1990 a ascuns in cenusa sa o nestemata: Romania avea un surplus de certificate de emisii de carbon. Acestea valorau intre 1,2 si 2,5 miliarde de euro, insa statul s-a ocupat superficial de ele si a pierdut orice sansa de a le valorifica. „Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in traista“, zice o vorba din popor. Iar aceasta se potriveste de minune Romaniei, care a pierdut prin hatisurile politicii si ale birocratiei o suma imensa. Mai exact, tara noastra avea un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera acordate Romaniei in baza Protocolului de la Kyoto, semnat in Japonia in anul 1997.

Un astfel de certificat este echivalent cu o tona de dioxid de carbon aruncata in atmosfera. Denumirea lor tehnica este aceea de unitati ale cantitatii atribuite (AAU), iar acestea sunt diferite de certificatele de emisii primite de Romania si de companiile din tara noastra in baza intelegerilor cu Comisia Europeana. Din cauza faptului ca industria comunista „duduia“ in 1989, iar in anul 2008 a sosit criza financiara, Romania inregistra un surplus de 38% fata de tintele prevazute pentru perioada 2008-2012.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Citeste si:
Speranţele industriei zahărului se prăbușesc, după criza petrolului
Speranţele industriei...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri