Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES) spune ca aceasta suma este pierduta defintiv, iar situatia nu este pe cale sa se imbunatateasca.

"In timp ce autoritatile nu fac absolut nimic pentru a imbunatati aceasta situatie dezastruoasa, ne intrebam cu maxima ingrijorare oare cat mai poate rezista sectorul care se indreapta cu pasi repezi spre faliment”, afirma Martin Moise, prim vice-presedintele PATRES.

Potrivit datelor furnizate de OPCOM, operatorul bursei de energie, controlat de compania de stat Transelectrica, anul trecut au fost emise 14,1 milioane de certificate verzi aferente productiei de energie verde.

Ca urmare a modificarilor legislative care au diminuat sprijinul acordat de stat acestei industrii, producatorii de energie regenerabila sunt in situatia in care nu isi pot vinde toate certificatele verzi.

Citeste si:

Astfel, stocul actual de certificate se apropie de 570 milioane de lei, iar PATRES apreciaza ca „va creste puternic pana la finalul anului” in baza cotei foarte mici aprobata de Guvern si de Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru 2016.

"Dezastrul pentru regenerabile este confirmat si de sesiunea de tranzactionare pe care a avut loc in 16 martie 2016, in care s-au vandut doar 5.490 de certificate verzi din cele peste 1,7 milioane ofertate”, precizeaza PATRES.

Pe de alta parte, autoritatile au scutit 37 de companii de la plata unor certificate verzi in valoare de 750 milioane de euro. Aceste companii sunt exceptate de la plata cu un procent cuprins intre 40% si 85% si activeaza in sectoarele producerii de ingrasaminte chimice, reciclarii deseurilor, siderurgic, cimentului, hartiei si cartonului.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro