Populatia a platit anul trecut subventii de 779 milioane de lei catre producatorii de energie verde, potrivit unui document al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) care detaliaza cotele de certificate verzi pentru fiecare furnizor, potrivit Jurnalul National.
Astfel, per total, populatia a suportat in facturi costurile cu 3,22 milioane de certificate verzi. Un astfel de certificat reprezinta echivalentul unui MWh de energie verde produs si livrat din surse regenerabile. Furnizorii sunt obligati sa achizitioneze o anumita cota de certificate proportionala cu cantitatea de energie totala vanduta. Iar furnizorii transfera ulterior in totalitate aceste costuri abonatilor lor.

Cel mai mult a revenit Electrica Furnizare, care alimenteaza cu energie populatia si institutiile din cele trei zone unde Electrica detine distributia, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud. Compania de stat a fost nevoita sa cumpere 1,238 milioane certificate verzi si aconteaza de una singura mai mult de o treime din total. Urmeaza Enel Muntenia (558.000 certificate) si Enel Energie (529.000 certificate). Prima alimenteaza Bucurestiul si zonele invecinate, in vreme ce prin Enel Energie se asigura curent electric in Banat si Dobrogea. In fine, urmeaza E.ON Energie (457.000) si CEZ Vanzare (438.000), grupuri care asigura energia in Moldova si Oltenia. Certificatele verzi se tranzactioneaza intre 27 si 55 euro, insa cum cota obligatorie nu este inca indeplinita in totalitate, acestea se vand la pretul maxim pe bursa Opcom. Astfel, cele 3,2 milioane de certificate inseamna 177 milioane de euro, adica 779 milioane lei la un curs de 4,4 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri