Presiunea pe salariile specialistilor din economia reala, fie ca vorbim de farmacisti, electricieni sau mesteri care iti repara lucruri prin casa, schimba fundamental potentialul de crestere al Romaniei, care depaseste 3,5%, este de parere Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale in cadrul ASE.

Economistul considera ca acesti specialisti vor pune presiune pe salarii, schimband astfel structura fundamentala a PIB potential, care este cu siguranta mai mare decat cresterea potentiala vehiculata, de 3,5%. Toti acesti specialisti ai economiei reale opereaza in Europa, "contempla si aduc inapoi bani si tot aici (in Romania - n.r.) isi construiesc casele, visul lor pe termen mediu si lung fiind tot in tara".

Societatea romaneasca este in general avangardista, singura clasa ramasa in urma fiind cea politica.

Adrian Mitroi a declarat, in emisiunea Profesionistii in Banking, ca Romania are un mix perfect de politici economice si fiscale, care au generat aceasta crestere economica record in Europa. El se pozitioneaza in tabara economistilor care nu considera consumul ca fiind exuberant si, prin urmare, cifra de crestere economica de 6% nu ar trebui sa ne ingrijoreze.

"Cifra dovedeste, si nu este un statement politic, ca asta este cocktailul de politici la care functioneaza cel mai bine economia: taxe mici, taxe mici si pe dividende, dobanzi foarte mici, o relativa independenta a ciclului economic de cel politic, adica o constructie mult mai distanta a politicului fata de economic", apreciaza Mitroi, care puncteaza ca avansul economic se vede si in schimbarile la nivelul societatii.

El considera insa ca va exista o presiune pentru a fi luate masuri monetare si fiscale care sa tempereze aceasta crestere economica sustinuta.

Masinile noastre de Politie arata frumos fata de acum 5-6 ani cand nu aveau benzina. Militarii nostri sunt imbracati frumos, masinile de la SMURD sunt curate, ti-e mai mare dragul sa le vezi. Suntem o societate care aloca ceva bani in aceasta directie, dar scoala si spitalele sunt un dezastru.

Ce avantaje ofera investitorilor straini economia locala

  • dobanzile sunt real pozitive, Romania fiind o insula in mijlocul Europei
  • avem o crestere economica de 6%, cea mai mare din Europa
  • "foamea de randamente" aduce bani in Romania, iar acesti bani raman aici pe termen lung
  • exista o foarte mica probabilitate pentru deprecierea leului
  • Romania are un echilibru foarte bun fiscal, monetar si valutar
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri