Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat, luni in Parlament, ca Romania are o crestere economica sustenabila, ca exista un ritm al cheltuielilor si al investitiilor care sa asigure atingerea tintei de deficit bugetar pentru anul acesta, iar pe termen mediu, statul roman se va incadra intr-o revenire in tinta de deficit structural care ar putea ajunge la 2,9% in 2017, urmat de scaderi succesive pana la 1% in 2020.

”Anul acesta a fost o deviere de la tinta in urma reducerii de taxe si impozite adoptate prin Codul fiscal, anul trecut, dar si a masurilor de crestere a cheltuielilor bugetare adoptate in 2015 cu un efect cumulat de cresteri, de cheltuieli si de reduceri de venituri de 23 de miliarde de lei, respectiv circa 3% din PIB”, a spus ministrul de Finante, conform News.ro.

Ea a precizat ca potrivit recomandarilor de tara adoptate de Consiliul Europen in 2016, Romania trebuie sa realizez o ajustare fiscal-bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017. ”Avand in vedere ca spatiul fiscal este extrem de redus si anume un deficit bugetar estimat de 2,9% din PIB in 2017 si o estimare din partea Comisiei Europene de chiar 3,4% din PIB pentru anul urmator sunt necesare continuarea reformelor structurale la care am lucrat anul acesta si implementarea unor politici salariale prudente”, a declarat Dragu, precizand ca evitarea masurilor prociclice este esentiala pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice inregistrate de economia romaneasca si confirmate de Comisia Europeana in februarie, anul acetsa, cand Romania a fost scoasa de pe lista tarilor cu dezechilibre macroeconomice.

Ministrul Finantelor a adaugat ca a aratat in discutiile cu institutiile europene ca, gratie stabilitatii financiare, Romania poate reveni la tintele de deficit structural intr-un orizont de termen mediu. ”2,9% in 2017, 2,4% in 2018, 1,9% deficit in 2019 si in jur de 1% deficit structural in 2020”, a aratat Dragu.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri