Autoritatile belgiene au reusit sa ajunga la un acord la nivel federal si intre entitatile subfederale privind acordul de liber-schimb UE-Canada, CETA, a anuntat premierul Charles Michelle, citat de DHnet.be. Textul acordului a fost trimis direct Comitetului Reprezentantilor Permanenti ai Guvernelor statelor membre pe langa Uniunea Europeana (COREPER), a adaugat el.

Belgienii au ajuns la un acord privind CETA.Partile implicate vor incerca sa obtina un raspuns din partea Parlamentelor lor cel mai tarziu vineri, la miezul noptii. Anuntul a venit dupa ce summitul european care urma sa aiba loc la Bruxelles pentru a semna CETA a fost anulat, fara a fi fixata o data pentru o noua reuniune. Anterior, premierul canadiat Justin Trudeau a anuntat ca si-a anulat vizat prevazuta pentru joi, conform News.ro.

Dupa mai multe runde de negocieri esuate, premierul Charles Michel s-a intalnit joi, din nou, cu reprezentantii regiunilor belgiene pentru a ajunge la un text comun care sa linisteasca temerile privind importurile agricole si caile de rezolvare a diferendelor comerciale.

Trudeau a intensificat presiunea asupra UE in ultimele saptamani, avertizand ca blocul comunitar va demonstra ca se afla pe o cale gresita, daca nu poate semna un acord cu o tara atat de progresista precum Canada.

CETA vizeaza sa faciliteze fluxul de marfuri intre UE si Canada, prin eliminarea unor taxe si altor obstacole comerciale. De asemenea, este considerat drept baza pentru acordul mai amplu si mai controversat TTIP, negociat cu Statele Unite.

Opozantii CETA si TTIP se tem ca acordurile vor oferi prea multa putere corporatiilor si vor slabi capacitatea Guvernele de a fixa standarde pentru protectia angajatilor, consumatorilor si mediului.

Pe de alta parte, sustinatorii considera ca tratatele vor consolida crestere economica si vor crea locuri de munca.

Esecul initial al negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic si Comercial UE-Canada, a venit la doar cateva ore dupa ce reprezentantii europeni si canadieni au depasit impasul provocat de respingerea acordului de catre Romania si Bulgaria.

Sursa foto: artjazz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri