INS: Managerii din Romania estimeaza un declin al afacerilor din comert si constructii pana in februarie

Directorii firmelor din Romania se asteapta la o scadere moderata a activitatii in comert si la un declin abrupt in constructii in perioada decembrie-februarie, precum si la o scadere a numarului de salariati in cele doua sectoare, in timp ce activitatea si forta de munca urmeaza sa se mentina stabile in industrie si in servicii, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Datele arata modificari fata de raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o scadere mai temperata a activitatii in comert si constructii, pentru perioada noiembrie-ianuarie, si estimari mai optimiste pentru industrie, conform News.ro.

Singura crestere - modesta - a activitatii, in intervalul decembrie-februarie, este asteptata in servicii, cu un sold conjuctural de +3%, in timp ce in industria de prelucrare este estimat cel mai modest declin, cu -5%, fata de +2% in raportul anterior. "Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va inregistra tendinta de scadere mai semnificativa (sold conjunctural -36%)", se arata in raportul INS.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

In schimb, managerii au asteptari pesimiste in privinta activitatii din constructii, cu un sold conjunctural de -34% (fata de -32% in raportul precedent), situatie obisnuita in perioada iernii, cand activitatea din constructii scade semnificativ. De asemenea, activitatea din comertul cu amanuntul ar urma sa intre in declin pana in februarie, soldul conjunctural fiind de -14%.

Citeste si:
Future Banking meets retailArena: Cum reinventezi comerțul prin...
Cum reinventezi comerțul prin...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Managerii prevad o stabilitate a fortei de munca in industrie si servicii si o scadere in comert si mai ales in constructii. Astfel, in comert se asteapta o scadere a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de -16%, in timp ce in constructii asteptarile sunt chiar mai slabe, cu un sold conjunctural de -21%.

In servicii si in industrie sunt estimate cresteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +1%. Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o usoara scadere a preturilor in constructii pana in luna februarie, cu un sold conjunctural de -6%, si la stagnari ale preturilor in celelalte sectoare.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri