Romania va atinge in aceasta perioada un consum maxim istoric de gaze, estimat la 72-74 milioane metri cubi pe zi, din care o cantitate de circa 16 milioane mc de gaze este asigurata din import, a declarat luni ministrul Energiei, Toma Petcu.

Consumul-record este atins ca urmare a temperaturilor foarte scazute din aceasta perioada. "Pe gaze, se estimeaza de catre cei de la Sistemul Energetic National ca vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Pana acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)", a spus Petcu, dupa o sedinta a Dispeceratului Energetic National, conform News.ro.

In prezent, 28 milioane de mc de gaze sunt asigurate din productia curenta a producatorilor - in principal Romgaz si Petrom -, iar 26 milioane mc pe zi provin din rezervele de gaze inmagazinate pentru perioada iernii, potrivit ministrului. "Avem 16 milioane (mc/zi) pe care si le-au asumat toti furnizorii de gaze sa le importe si, practic, prin acest import asigura diferenta necesara", a precizat Petcu.

Pentru ca Romania sa treaca cu bine peste perioada de varf de consum de gaze, unii producatori de electricitate sau energie termica pe baza de gaze vor trece pe pacura. "S-a luat decizia ieri (duminica, n.r.), printr-o notificare a Transgazului catre Dispeceratul Energetic National, ca Elcen, CET Brazi si CET Galati sa treaca (...) de la gaze pe pacura. In cursul zilei de ieri si noaptea s-a intamplat acest lucru", a mai spus ministrul.

Citeste si:
Parcul auto in 2018: peste 5 mil. de masini, mai vechi de 10 ani
Parcul auto din Romania avea...
Sursa foto: Shutterstock/ Champion studio

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si