Elisabetta Capannelli, country manager pe Romania al Bancii Mondiale, recomanda noului Guvern sa continue reformele structurale si modernizarea marilor companii de stat, aceste masuri fiind necesare pentru o crestere economica puternica, sustenabila si echitabila. Cu 1.200 de intreprinderi de stat, dintre care la circa 300 ministerele detin pachete majoritare, acest sector de stat este cel mai mare din Europa din punctul de vedere al numarului de firme, dar ineficient, cu multe societati care genereaza pierderi mari.

"Prin intermediul imbunatatirilor la nivelul guvernantei corporative, precum si prin privatizari si vanzarea pachetelor minoritare, Romania a sporit cu succes performanta unora dintre intreprinderile de stat (IS-uri), in special in sectorul energetic, cum ar fi cazul unor societati ca Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz si Electrica. Cu toate acestea, ramane totusi o agenda a restructurarii nefinalizata, in special in sectorul transporturilor, pentru care sunt necesare o viziune si o „foaie de parcurs“ credibile, de natura sa imbunatateasca performanta", spune Capannelli intr-o postare pe blog.

Cu toate ca pentru unele companii Guvernul va dori sa-si pastreze o anumita forma de control, responsabila pe Romania a Bancii Mondiala afirma ca "nu exista niciun motiv pentru care profitabilitatea scazuta sau performanta scazuta a acestor societati ar trebui tolerate si nu exista nicio scuza pentru aceste IS-uri sa continue sa sufere de pe urma unor structuri de guvernanta inadecvate".

Expertul bancii sesizeaza ca accentul pus pe depolitizarea si pe profesionalizarea consiliilor de administratie ale IS-urilor aflate in subordinea ministerelor de linie a generat anumite rezultate, iar in perioada 2014-2016 numarul intreprinderilor care si-au profesionalizat consiliul de administratie a depasit 25%.

Sunt in asteptarea implementarii continue si accelerarii acestei agende de crestere, care a fost dezvoltata in ultimii ani de guverne succesive ale Romaniei.

"Experienta acumulata la nivel european si international demonstreaza ca performanta IS-urilor se imbunatateste vizibil in situatiile in care se adera strict la regulile privitoare la guvernanta corporativa, concentrandu-se activitatea pe performanta mai degraba decat pe clientelism, precum si pe concurenta, ca factori de sustinere a succesului. Germania, Franta, Austria, Suedia sunt doar cateva exemple de tari ale Uniunii Europene care au reusit sa-si gestioneze cu succes sectorul IS-urilor", atrage atentia Capannelli.

De asemenea, accelerarea procesului de convergenta cu UE necesita o atentie sporita fata de agenda reformelor structurale, inclusiv in sectorul companiilor de stat, pentru ca o performanta mai buna a acestor firme va spori potentialul de crestere economica al acestei tari pe termen lung, va crea locuri de munca mai bune si va avea efecte de multiplicare pozitive asupra dezvoltarii locale si regionale, in plus fata de veniturile mai mari la buget.

"Similar cu orice alt actor de pe piata care este in competitie pentru succes, IS-urile din Romania trebuie sa-si schimbe directia de actiune, concentrandu-si procesul decizional pe responsabilitate si pe performanta. Decidentii politici din Romania ar trebui sa joace un rol definitoriu de leadership atunci cand se elaboreaza viziunea de restructurare si succesul pe termen lung al IS-urilor, care sa includa mecanisme adecvate de monitorizare si decizii de politici corecte luate in vederea sustinerii activitatilor. In cele din urma, publicul trebuie si el sa joace un rol central solicitand ca resursele publice sa fie cheltuite intr-o maniera care sa permita obtinerea unor rezultate socioeconomice mai bune pentru toti cetatenii Romaniei, mai degraba decat sa fie canalizate pentru abordarea unor datorii pe termen lung ale unor participanti la piata neperformanti", concluzioneaza managerul de tara al Bancii Mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri