Statul a incasat in 2016 mai putini bani din redeventele miniere si redevente petroliere, pe fondul preturilor mai mici la petrol

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a incasat anul trecut redevente miniere de 170,58 milioane lei, in scadere cu aproape 31% fata de redeventele miniere incasate in anul 2015, de 246,11 milioane lei. In ceea ce priveste redeventele petroliere, pentru care ANRM are o evidenta la noua luni ale anului trecut, acestea au fost de 741,51 milioane lei, comparativ cu nivelul de 896,6 milioane lei in perioada similara din anul 2015.

De asemenea, la nivelul intregului an 2015, la bugetul de stat au intrat 1,19 miliarde lei din redeventele petroliere, potrivit News.ro. "Redeventele petroliere sunt in functie de cantitatile extrase si de modificarea pretului de referinta la titei. Pretul de referinta, calculat de ANRM, pentru titeiul extras din Romania, a scazut ca urmare a sscaderii cotatiilor internationale pentru titeiurile de referinta, luate in calcul la stabilirea acestuia, conform legislatiei in vigoare", arata datele transmise de ANRM.

Companiile OMV Petrom si Romgaz au platit cele mai mari redevente petroliere. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM), Holcim Romania, Cupru Min si CRH Ciment Romania SRL s-au clasat pe primele locuri la plata redeventelor miniere in anul 2015, pentru anul 2016 situatia fiind in lucru, potrivit oficialilor ANRM.

"Redeventele miniere incasate se pot schimba de la un an la altul ca efect al modificarii numarului operatorilor economici care desfasoara activitate miniera si a cantitatilor de substante minerale exploatate, cat si a ponderii mari a redeventelor reprezentand datoriile societatilor nationale si ale complexurilor energetice care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei sau la care Ministerul Energiei este actionar majoritar", mai arata datele ANRM.

Citeste si:
Citu (PNL), despre ultimile declaratii ale lui Darius Valcov
Citu (PNL), despre Valcov:...
Sursa foto: Melpomene / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri