Restantele la creditele acordate de banci au crescut, in a doua luna a acestui an, dar, cu toate acestea, raman sub nivelul inregistrat cu un an in urma. Insa, la creditele acordate persoanelor fizice, restantele sunt in scadere, atat de la o luna la alta, cat si comparativ cu valoarea din urma cu un an.

Per total, restantele la creditele mai mari de 20.000 de lei, centralizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in Centrala Riscului de Credit, insumau in februarie 25,42 miliarde echivalent lei, in crestere de la 25,2 miliarde de lei cu o luna in urma. Cu toate acestea, nivelul restantelor ramane sub cel inregistrat in urma cu un an, respectiv 31,68 miliarde echivalent lei.

Potrivit datelor BNR, in februarie, restantele reprezentau 8,96% din totalul sumelor datorate de clienti bancilor.

Cele mai multe restante, neplatite de peste un an

Totodata, din suma totala a restantelor, 89%, respectiv 22,66 miliarde de lei, sunt credite neplatite de peste un an. Suma este, de asemenea, in crestere fata de luna anterioara. Si numarul clientilor cu restante la banci a crescut, in februarie fata de ianuarie, de la 176.992 la 184.117, dar ramane sub cel inregistrat in urma cu un an, cand au fost 191.440 de restantieri.

Pe de alta parte, insa, creste interesul pentru acordarea de credite noi, avand in vedere ca numarul interogarilor la Centrala Riscului de Credit a urcat de la 77.650 in prima luna a anului, la 95.721 o luna mai tarziu. Cu toate acestea, numarul de interogari ramane cu mult sub cel inregistrat in luna martie 2016, respectiv 139.379.

La persoane fizice, restante mai mici, dar de la mai multi clienti

In cazul persoanelor fizice, restantele la creditele de peste 20.000 de lei au scazut, in februarie fata de ianuarie, pana la 5,17 miliarde de lei, de la 5,27 miliarde de lei, si reprezentau 4,95% din totalul sumelor datorate bancilor. Scaderea volumului de restante a avut loc in conditiile in care, in perioada mentionata, valoarea creditelor acordate populatiei a crescut.

Si in acest caz, cele mai multe restante, respectiv peste 91%, reprezinta credite neplatite de mai mult de un an, mai reiese din datele BNR.

In schimb, desi valoarea restantelor a scazut, numarul de restantieri, persoane fizice, a crescut in cea de-a doua luna a anului la 158.156, de la 151.981 cu o luna in urma, dar ramane sub cel consemnat in urma cu un an, cand erau 162.376 de restantieri.

Sursa foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri