Datele privind creditarea persoanelor fizice arata foarte bine in statisticile oficiale. Numarul de clienti atrasi de banci doboara in fiecare luna recordul din luna anterioara, sumele acordate sub forma de finantare se inmultesc in acelasi ritm, iar ponderea restantelor in totalul creditelor scade. Totusi, nori negri se aduna la orizont. Numarul de restantieri, persoane fizice, creste constant in ultima perioada, ajungand aproape de maximul ultimilor trei ani.

In luna septembrie, in statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) figurau 168.295 de restantiei persoane fizice, cu peste 9.000 mai multi decat in luna anterioara. Totodata, numarul este cel mai ridicat din februarie 2016 pana in prezent.

In acest context, BNR a anuntat recent masuri de limitare a creditarii persoanelor fizice, plafonand gradul maxim de indatorare la 40% pentru creditele in lei (atat pentru consum cat si ipotecare). Gradul de indatorare poate urca la 45% doar pentru creditele ipotecare contractate de beneficiari pentru prima locuinta. Masura a fost luata, sustine BNR, pentru protejarea clientilor cu venituri reduse, in contextul trendului de crestere a dobanzilor pe piata monetara.

De altfel, in ultimul an si jumatate, indicii ROBOR au crescut semnificativ (cu peste 2,5 puncte procentuale), fapt care a generat majorarea ratelor lunare chiar si cu cateva sute de lei pentru clientii cu credite ipotecare (inclusiv Prima Casa).

Cum au evoluat sumele restante la banci?

Pentru banci, cel putin deocamdata, situatia nu este ingrijoratoare. In paralel cu numarul restantierilor, creste si numarul total al clientilor persoane fizice, acesta atingand un nou maxim istoric, de 1,17 milioane, la finalul lunii septembrie, potrivit datelor BNR.

Citeste si:
BNR urmează tendința globală și reduce dobânda cheie
BNR urmează tendința globală...

De altfel, numarul persoanelor cu credite in derulare a crescut constant de la inceputul lui 2014 pana in prezent (si sumele acordate in consecinta), in paralel cu scaderea sumelor restante la banci. Acestea din urma s-au redus de la aproximativ 7 miliarde de lei (maximul istoric) in prima parte a anului 2014, la 4,26 miliarde de lei in prezent.

In aceste conditii, si ponderea sumelor restante in totalul creditelor acordate a avut o evolutie favorabila, aceasta scazand constant de la maximul de 8% in perioada mai - iunie 2014, la 3,51% in septembrie 2018.

Per total, numarul clientilor bancari cu restante la credite (firme si persoane fizice) a crescut, de asemenea, in septembrie, la 206.158. Ca si in cazul restantierilor persoane fizice, acesta este numarul maxim lunar inregistrat din februarie 2016 pana in prezent.

Sumele restante totale la credite raportate de banci s-au ridicat, in septembrie 2018, la 19,98 miliarde de lei, in crestere fata de luna anterioara, dar mult sub maximul inregistrat in mai 2014, de 33 de miliarde de lei.

Citeste si:
Peste 96.200 de cereri depuse până în prezent în programul IMM Invest
Peste 96.200 de cereri depuse...

Avand in vedere ca sumele totale acordate de banci sub forma de credite au crescut constant in ultimii ani, iar valoarea restantelor totale a scazut, ponderea restantelor in total sume datorate a scazut, de asemenea, de la un maxim de 13% in iunie 2014, la 6,25% in prezent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
IMM Invest: Băncile încep să ”tureze” motoarele
Setari Cookie-uri