Ţările membre ale Uniunii Europene au construit în 2023 noi parcuri eoliene cu capacităţi record de 17 Gigawaţi, mai mult decât în orice an de până acum, dar chiar şi aşa sunt abia la jumătate din necesarul prin care să-şi atingă obiectivul în domeniul energiei regenerabile, arată datele publicate vineri de asociaţia WindEurope, transmite Reuters, conform Agerpres.

Blocul comunitar a construit şi conectat la reţea în 2023 parcuri eoliene onshore cu o capacitate de 14 Gigawaţi şi 3 Gigawaţi de capacităţi eoliene offshore, în creştere cu 7% comparativ cu anul 2022, susţine WindEurope. Cu toate acestea, potrivit propriilor estimări ale Bruxelles-ului, noi parcuri eoliene cu o capacitate de cel puţin 37 de Gigawaţi ar trebui construite în fiecare an pentru ca UE să îşi atingă ţinta din domeniul energiilor regenerabile fixată pentru 2030.

Sectorul energiei eoliene din Europa se confruntă cu dificultăţi în ultimii ani din cauza unor factori precum explozia inflaţiei, concurenţa crescută şi blocajele în obţinerea autorizaţiilor necesare pentru proiecte.

"Lucrurile stăteau foarte prost pe partea de autorizaţii. Acum au început să se îmbunătăţească semnificativ", a declarat directorul de la WindEurope, Giles Dickson, citând noile prevederi ale UE destinate reducerii perioadelor de aşteptare pentru obţinerea autorizaţiilor, care au ajutat la creşterea numărului de autorizaţii emise anul trecut.

"Asta ne dă motive de optimism că îmbunătăţirile pe care am început să le vedem anul trecut vor continua, că ne putem aştepta la o creştere a volumelor noilor instalaţii eoliene care vor fi construite", a adăugat Giles Dickson.

Instalaţiile eoliene au fost responsabile anul trecut pentru 19% din toată electricitatea produsă în UE, ceea ce a ajutat blocul comunitar ca 44% din producţia totală de electricitate să fie din surse regenerabile, potrivit unei analize a Institutului Fraunhofer.

De asemenea, în luna octombrie, Comisia Europeană a lansat un pachet de măsuri destinat impulsionării sectorului energiei eoliene, care include tot mai mult sprijin financiar pentru furnizorii din industria energiei eoliene, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, dar şi modificări cu privire la licitaţiile pentru energii regenerabile care ar putea să îi favorizeze pe producătorii locali.

În timp ce energia fotovoltaică a explodat, pe măsură ce consumatorii au recurs la panourile solare pentru a contracara creşterea facturilor la electricitate, industria energiei eoliene din Europa a fost lăsată în mare parte în urmă. Producătorii de turbine au pierdut bani, iar unii dezvoltatori de parcuri au anulat sau amânat unele proiecte din cauza creşterii costurilor.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri