Creşterea numărului de vizitatori străini a ajutat Turcia să genereze venituri record din turism în trimestrul trei din 2023, arată datele oficiale, semnalând că ţara şi-ar putea îndeplini obiectivele ambiţioase pe termen lung, transmite Daily Sabah, preluat de Agerpres.

În perioada iulie-septembrie 2023, veniturile din turism au urcat în ritm anual cu 13,1%, la nivelul record de 20,2 miliarde de dolari. De asemenea, în primele nouă luni din acest an, veniturile din turism au crescut cu 20,1%, la 42 miliarde de dolari, a informat Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat)

Separat, Ministerul Culturii şi Turismului a informat că în septembrie au sosit în Turcia 5,8 milioane de turişti, o creştere de 5,7% faţă de perioada similară din 2022. În primele nouă luni din acest an, numărul turiştilor a ajuns la 39,2 milioane, un avans anual de 12,6%.

Turismul este o sursă critică de venituri pentru Guvernul de la Ankara, care se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent pentru a contracara inflaţia ridicată.

Guvernul turc se aşteaptă ca în acest an numărul vizitatorilor străini să ajungă la 60 de milioane, iar veniturile generate din turism să crească la 56 miliarde de dolari, iar în 2028 numărul turiştilor străini să ajungă la 90 de milioane, iar veniturile generate din turism să ajungă la 100 miliarde de dolari. Anul trecut, 51,4 milioane de turişti au vizitat Turcia, iar veniturile s-au situat la peste 46 de miliarde de dolari.

Succesul din acest an a fost determinat de creşterea numărului de turişti din Europa, în special din Germania şi Marea Britanie, pe lângă sosirile din Rusia, în principal ca urmare a restricţiilor impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.

În primele nouă luni din acest an, au sosit în Turcia peste 5,16 milioane de ruşi, peste 4.8 milioane de germani, 3,16 milioane de britanici şi aproximativ 2,15 milioane de bulgari.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Turciei şi aproximativ 1,7 milioane de persoane lucrau în sectorul turismului în 2022, adică aproximativ 5% din forţa de muncă totală.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri