Banca Centrală a Turciei a decis o majorare semnificativă a costului creditului, semnalând o reorientare spre o politică economică mai convenţională pentru a contracara o inflaţie ridicată, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

La prima şedinţă de politică monetară sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% până la 15%. Aceasta este o schimbare majoră de direcţie după mai mulţi ani de politică monetară relaxată, în care dobânda de referinţă a fost redusă, de la 19% în 2021, până la 8,5% la finele lui 2022, în pofida unei inflaţii galopante. Banca centrală a Turciei a practicat reduceri ale dobânzii de referință în contexyl în care inflația era de aproape 80%.

"Înăsprirea politicii monetare va continua atât timp cât va fi nevoie, în mod gradual, până se va ajunge la o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei de inflaţie", a informat comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, după ce a decis prima majorare a costului de după luna martie 2021.

Majorarea dobânzilor este un semnal că Turcia se îndepărtează de viziunea economică neortodoxă a lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile ridicate favorizează inflaţia. Teoriile economice clasice susţin exact opusul, iar băncile centrale din întreaga lume au majorat rapid dobânzile pentru a combate o creştere accelerată a preţurilor de consum. Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să frâneze cererea de credite imobiliare, credite de consum sau pentru investiţii din partea companiilor, ceea ce, potrivit teoriei economice convenţionale, duce la o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor.

Banca Angliei majorează rata dobânzii la cel mai înalt nivel din 2008 încoace

Turcia nu este singura țară care a luat decizii de politică monetară în această zi. Banca Angliei a surprins piețele cu o majorare a ratelor dobânzilor cu 50 de puncte de bază, a 13-a creștere consecutivă, în condițiile în care țara se confruntă cu o inflație ridicată și persistentă, notează CNBC.

Măsura a sfidat așteptările pieței, care estimau la aproximativ 60% șansele unei creșteri de 25 de puncte de bază.

Inflația anuală a prețurilor de consum din Regatul Unit a fost de 8,7% în luna mai, neschimbată față de luna precedentă. De asemenea, economiștii și-au majorat așteptările privind o nouă înăsprire monetară în viitor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri