Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat că "veştile triumfaliste" ale premierului Marcel Ciolacu despre intrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din primăvară ar fi fost bune dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria şi pentru frontierele terestre, scrie Agerpres.

"Veştile triumfaliste ale lui Marcel Ciolacu despre intrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din primăvară au nevoie de clarificare suplimentară. Nu pentru mine, ci pentru toţi cetăţenii României. Da, ar fi o veste bună dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria şi pentru frontierele terestre. Dar există sau sunt doar "speranţele" domnului Ciolacu?", a scris Cioloş pe Facebook.

El a menţionat că speră că "responsabilii de la Bucureşti au obţinut în negocierile cu Austria o dată concretă pentru intrarea cu frontierele terestre, ceea ce e cu adevărat important şi esenţa spaţiului Schengen".

"Mi-aş dori să cred că Marcel Ciolacu şi restul Coaliţiei nu au vândut cea mai importantă parte din ceea ce înseamnă Schengen pentru interesul lor pe termen scurt, un anunţ pe jumătate gol care să-i ajute în alegerile din 2024. Şi, din această cauză, să rămânem cu problema Schengen nerezolvată ani de zile, cum am stat cu MCV-ul de gât", a adăugat Dacian Cioloş.

Fostul premier a arătat că "transportatorii români pierd miliarde de euro şi zile întregi în vămi, iar agricultorii, antreprenorii şi românii în general sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua", deşi românii au dovedit de fiecare dată că sunt "printre cei mai proeuropeni" şi cred în valorile europene.

Cioloș: Marcel Ciolacu ar trebui să dea explicații

"Dreptul de a circula liber, fără oprelişti, e al nostru în calitate de cetăţeni europeni şi nici Ciolacu, nici altcineva nu ar trebui să ne convingă să ne mulţumim cu resturi. Dacă asta e tot ce avem, Schengen aerian şi maritim, fără un calendar pentru aderarea deplină, o să rămânem cu controale vamale la graniţă până după 2025, poate şi mai mult: subiectul va fi efectiv scos de pe agenda europeană. Domnule Ciolacu, eşti dator cu explicaţii şi cu prezentarea unui calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre, nu cu postări triumfaliste. România nu trebuie să cedeze atât de uşor pe această temă. Merităm drepturi egale cu toţi cetăţenii europeni", a adăugat Cioloş.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024.

Moșteanu, USR: România merită în Schengen cu drepturi depline

"România merită în Schengen cu drepturi depline. În timp ce Marcel Ciolacu ne anunţă victorios că intrăm în Schengen doar pe cale aeriană şi maritimă, mii de români stau la cozi la graniţe, după ce şi-au petrecut sărbătorile în ţară. Şoferii de camioane vor fi forţaţi în continuare să îşi piardă zile la cozi, iar economia va continua să piardă miliarde de euro", a scris Moşteanu pe Facebook.

El a menţionat că "Guvernul PSD-PNL şi Klaus Iohannis aveau obligaţia să continue negocierile pentru o aderare deplină", dar nu au făcut-o.

"S-au mulţumit cu puţin. Acum ne vând o înfrângere pe post de victorie. România şi-a câştigat dreptul de a intra în Schengen. Îndeplinim toate cerinţele. Merităm să fim membri Schengen cu drepturi depline. Terestru, maritim, aerian. Dar pentru asta aveam nevoie de Preşedinte, Premier şi miniştri care să se lupte pentru noi", a mai scris Moşteanu.

Premierul bulgar: Austria se angajează să continue negocierile pe tema frontierelor terestre

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul fără frontiere Schengen şi cu frontierele terestre, transmite agenţia bulgară de presă BTA.

După negocieri complicate, cele două ţări au ajuns la un acord de principiu cu Austria privind aderarea la Schengen pe cale aeriană şi maritimă pentru început, a spus Denkov.

Aceste negocieri vor fi dublate de un sprijin substanţial din partea Comisiei Europene pentru a proteja frontierele externe ale UE cu Turcia şi Serbia, astfel încât să se reducă fluxul de migranţi ilegali în Europa, a adăugat şeful guvernului de la Sofia.

Proiectul juridic de aderare parțială, în mâinile austriecilor

Proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află la autorităţile austriece, care analizează documentul şi urmează să facă observaţii pe marginea acestuia, au precizat, joi, surse guvernamentale.

Conform acestora, nu există informaţii potrivit cărora partea austriacă ar urma să aibă obiecţii semnificative la acest proiect de acord juridic. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, pe 27 decembrie, că românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă din luna martie a anului viitor.

"După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră. La acest proiect naţional s-a muncit extrem de mult. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut uşa Schengen părea complet închisă!", a transmis Ciolacu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat miercuri că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage de la Viena şi Sofia privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024.

Sursa foto: Ivan Marc / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri