Rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta arata ca, intr-o mare masura, masa de votanti a ajuns sa fie divizata in patru: Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon si Francois Fillon au obtinut in jur de 20% din voturi. Pare o situatie interesanta, dar care evidentiaza, daca nu erau deja clare, consecintele tot mai accentuate ale curentului marxist din Europa occidentala. Unul dintre acestea a dus la implozia violenta a sistemului binar centru-stanga / centru-dreapta, care structura viata politica franceza din vremuri imemoriale si la afirmarea unor personalitati destul de indoielnice precum comunistul Jean-Luc Melenchon.

Utlima propozitie de mai sus, referitoare la Jean-Luc Melenchon, acest Bernie Sanders al Frantei, pare sa fie doar una dintre "situatiile" pe care romanul politic "Supunere", scris Michel Houellebecq, le-ar fi anticipat intr-o imagine distopica a tarii din hexagon care se desfasoara in cadrul alegerilor din 2022. Vechile partide si in realitatea lui 2017 si in romanul lui Houellebecq au fost pulverizate, in special Partidul Socialist, al carui reprezentant Benoit Hamon a obtinut doar 6,2% si cel mai probabil pana in la urmatoarele alegeri va fi inlocuit total pe scena politica de catre extrema stanga.

Aceasta din urma si candidatul sau Jean-Luc Melenchon au beneficiat mai mult decat oricare dintre candidati de sustinerea tinerilor. Astfel, o pondere de 30% dintre participantii la vot cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani (tineretul universitar), precum si 24% dintre cei cu varsta de 25-34 de ani au ales extrema stanga, mai mult decat in cazul oricarui alt candidat.

Sursa grafic: Ipsos.fr

Pe de alta parte, Francois Fillon, reprezentantul dreptei traditionale, pe cale de disparitie in Europa, s-a bucurat intr-o proportie importanta doar de voturile populatiei de peste 50 de ani. Dar, atat Jean-Luc Melenchon cat si Francois Fillon au fost depasiti cu aproximativ doua procente de Marine Le Pen, ceea ce ii permite reprezentantului Frontului National sa acceada in turul doi alaturi de castigatorul Emmanuel Macron, un candidat fara partid in spate.

In orice caz, dupa anuntarea exit-pollurilor, toti candidatii invinsi s-au repezit sa recomande un vot pentru Emmanuel Macron in turul doi si, ca urmare, victoria candidatului independent ramane doar o problema de scor, ceva in jur de 60%. Pare ca toata Franta politica e contra candidatei Frontului National, la fel ca data trecuta. Asadar, Emmanuel Macron va fi viitorul presedinte al Frantei.

Emmanuel Macron este descris deseori drept un politician francez de centru-stanga (un amestec de socialism si liberalism), inalt functionar public si fost bancher de investitii. El a ocupat functia de ministru al Economiei in perioada 2014-2016 si constituie o figura fara acuzatii de coruptie, deci acceptabila a sistemului care s-a perpetuat pana in prezent la conducerea Frantei.

Pana la urma, pentru Marine Le Pen pare preferabil Macron lui Fillon, cu care avea teme similare de campanie. Candidata Frontului National ramane singura sa promoveze euroscepticismul si respingerea migratiei. Cel mai probabil, se va domoli cu renuntarea la moneda euro, pentru ca 70% din francezi isi doresc sa ramana in UE. Le Front National este un partid nationalist infiintat in 1972. A fost condus pana in 2011 de Jean-Marie le Pen si apoi, pana in prezent, de catre fiica sa Marine le Pen. Pana acum, formatiunea a obtinut cel mai bun scor la prezidentialele din 2012, 17,9%.

Cum arata Franta imaginata de Houellebecq

"E drept ca, pe vremea tineretii mele, alegerile erau cat se poate de neinteresante, mediocritatea ofertei politice putea chiar sa para surprinzatoare. Un candidat de centru-stanga era ales, pentru unul sau doua mandate, in functie de charisma personala, motive obscure interzicandu-i sa candideze pentru al treilea; apoi populatia sa satura de candidat si, la modul generic, de ceea ce inseamna centru-stanga, putea fi constatat un fenomen de alternanata democratica, asa incat alegatorii aduceau la putere un aspirant de centru-dreapta, tot pentru unul sau doua mandate, in functie de om.

In mod curios, tarile occidentale erau teribil de mandre de acest sistem electoral, care de fapt nu reprezenta decat o impartire a puterii a doua bande rivale [...]. Intre timp, ascensiunea extremei dreapta facuse fenomenul si mai interesant [...] insa lucrurile incepusera sa se schimbe cu adevarat de-abia in 2017, odata cu cel de-al doilea tur al prezidentialelor", odata cu realegerea "unui presedinte de stanga intr-o tara din ce in ce mai orientata spre dreapta", povestete Francois, personajul principal al romanului citat, un profesor universitar trecut de 40 de ani, ateu, dar care se converteste la Islam, dupa ce fusese dat afara de la Sorbona, o universitate dominata de noua credinta.

A doua "previziune", nu prea i-a iesit insa lui Houellebecq. Franta din 2017 nu este o tara din ce in ce mai orientata catre dreapta, ci chiar mai mult catre extrema stanga, dupa cum au arata de altfel rezultatele primului tur al alegerilor. Acum, scena politica franceza este dominata de socialismul "soft" al lui Macron, national-socialismul lui Marine le Pen si comunismul revolutionar al lui Melenchon. Victoria previzibila a lui Macron nu inseamna neaparat o schimbare de directie in ceea ce priveste politica interna si externa a Frantei, dar este preferat fata de alegerea lui Marine Le Pen pentru continuitatea existentei Uniunii Europene.

Ce poate intreprinde Emmanuel Macron

Fara Franta nu exista propriu-zis UE. In acelasi timp, UE nu poate supravietui daca nu serveste interesului popoarelor europene. Daca Emmanuel Macron intelege ca Franta trebuie sa combata socialismul (marxismul) care bantuie scena politica si mediul universitar, sa elimine asistenta uriasa de Stat in cazul imigrantilor neproductivi si sa opreasca islamizarea Frantei, sa reduca fiscalitatea si sa sustina politia in lupta contra manfestantilor violenti de extrema stanga si zonelor urbane controlate de bandele de imigranti, atunci la urmatoarele alegeri am putea observa o revenire a partidelor traditionale.

Pe de alta parte, daca marxismul progreseaza in Franta in randul tinerilor si Islamul devine din ce in ce mai raspandit din punct de vedere demografic prin imigratie, vom avea probabil in anul 2022 un al doilea tur al alegerilor prezidentiale in care se vor infrunta Jean-Luc Melenchon, care va reprezenta extrema stanga si Marine Le Pen, extrema dreapta. In universul distopic imaginat de Houellebecq in romanul sau politic, confruntarea se da in 2022 intre Marine Le Pen si liderul unei organizatii islamice intitualata Fratia Musulmana, Mohammed Ben Abbe. Aceasta fusese infiintata la o luna dupa alegerile prezidentiale din 2017. Ben Abbes reuseste sa intre in turul doi depasindu-l pe candidatul socialist Manuel Valls. In cele din urma, liderul Fratiei musulmane obtine victoria cu sprijinul stangii franceze.

In "Supunere", Franta trece ulterior printr-un regim de "islamizare rationala", cu unele aspecte asa-zis pozitive, cum ar fi reducerea somajului (femeile vor abandona serviciul si barbatii vor avea mai multe locuri de munca), cresterea natalitatii prin admiterea poligamiei, descresterea infractionalitatii si a dezmatului libertin. Se extinde si portul musulman. Femeile vor abandona hainele occidentale - intr-o prima faza, de "tranzitie vestimentara".

Intre cele doua tururi de scrutin, Franta arata sumbru. Oamenii sunt speriati, se vorbeste in soapta. Se aud impuscaturi pe strazi, despre care presa nu relateaza de teama ca violenta ar aduce voturi Frontului National. Iar multe dintre aceste violente ar fi create de asa numitii identitari francezi, care sustin ca un razboi civil cu musulmanii, in Europa, este inevitabil.

Personajul principal al romanului, Francois, devine musulman pentru a reveni la catedra - impotrivirea si independenta de gandire nu-si au niciun rost. Nu este singurul care se "supune". Colegul sau, rectorul universitatii, convertit si el la islam (omul se bucura deja de avantajele poligamiei, avand mai multe neveste), rezuma aproape aforistic situatia: "Aceasta Europa care era piscul civilizatiei umane s-a sinucis in cateva decenii". Si viziunea sa are forta unei profetii in curs de materializare: islamul cucereste tara dupa tara, continent dupa continent, iar liderul "noii" Frante, aspira sa devina presedintele UE.

Sursa foto: Guillaume Destombes / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri