Premierul Ludovic Orban a declarat la Paris, că l-a asigurat pe omologul său francez, Jean Castex, de compasiunea și solidaritatea României, după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist. Acesta a spus că atacurile la persoană, precum cel lansat de liderul Turciei, Recep Erdogan, împotriva președintelui francez Emmanuel Macron, nu sunt acceptabile, iar momentele de criză trebuie depășite prin dialog, scrie Digi24.

“Îi urez succes omologului meu. L-am asigurat pe premierul Castex de toată compasiunea și solidaritatea noastră după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist. România și Franța sunt unite. Am transmis solidaritatea noastră față de Franța în respectarea valorilor noastre fundamentale și importanța unui spațiu în care libertatea de expresie și conștiință sunt apărate de violențe și cenzură. Atacurile la persoană îndreptate către un șef de stat vizat în mod personal precum cel la care a fost recent supus președintele Emmanuel Macron nu sunt acceptabile, din punctul nostru de vedere. Respectul reciproc între parteneri și aliați este esențial și diferențele de abordare sau momentele de criză trebuie depășite prin dialog constructiv și respect reciproc”, a afirmat, în discursul său, Ludovic Orban, la primirea lui de către premierul Franței.

De asemenea, Ludovic Orban a anunțat semnarea unei foi de parcurs pentru a “strânge și mai mult relațiile” dintre România și Franța.

„Este o vizită extrem de importantă într-un an simbolic, în care aniversăm 140 de ani de relații diplomatice. Țările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic iar dorința comună este de a da un caracter și mai strategic acestui parteneriat. De aceea am semnat o nouă foaie de parcurs, o structură actualizată, ambițioasă, care are ca scop să strângă și mai mult relațiile dintre Franța și România, atât în plan bilateral, cât și la nivel european și internațional”, a precizat acesta.

Orban a declarat că scopul principal al vizitei oficiale de două zile pe care o efectuează în Franţa este semnarea Foii de parcurs privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, care prevede coordonatele principale ale colaborării pe următorii 4 ani.

Tensiunile diplomatice între Paris și Ankara au luat o nouă turnură când președintele Franței l-a rechemat în țară pentru consultări pe ambasadorul din Turcia.

Emmanuel Macron a luat decizia la câteva ore după ce Recep Erdogan a pus la îndoială sănătatea mintală a liderului de la Elysee.

„Macron are nevoie de tratament pentru tulburări de sănătate mintală. Ce altceva poate fi spus unui şef de stat care nu înţelege libertatea credinţei şi care se comportă în acest mod când vine vorba de milioanele de oameni care locuiesc în ţara lui şi care sunt de o religie diferită? În primul rând, are nevoie de un control medical. Tu (Macron, n.red.) îl ataci mereu pe Erdogan. Să îl ataci pe Erdogan nu te va ajuta. Oricum, peste un an sunt alegeri, vom vedea atunci ce soartă va avea. Nu cred că va avea un drum atât de lung. De ce spun asta? Fiindcă nu a făcut nimic pentru Franţa, astfel încât să fie reales”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri