Piata birourilor este unul dintre principalele sectoare imobiliare care a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, fiind unul din pilonii de dezvoltare ai domeniului imobiliar.

Piata de birouri din Capitala a inregistrat in primele trei luni ale acestui an tranzactii de inchirieri de peste 100.000 mp , de aproape doua ori mai mult decat volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea neta tranzactionata in T1 s-a ridicat la 57.200 mp, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care sustine ca cererea se afla intr-o continua crestere, iar nume noi de chiriasi se pregatesc sa intre in Romania.

“Volumul mare de tranzactii vine ca urmare a cresterii cererii din partea sectorului de “bunuri de larg consum”, cat si a sectorului BPO/SSC. Pe piata locala s-au inregistrat si noi intrari, asa cum este cazul VoxPro, Fitbit, EGT sau Markant”, arata specialistii imobiliari.

Fitbit, gigantul american care a cumparat in prima parte a acestui an operatiunile companiei locale Vector Watch, in schimbul a 15 milioane de dolari, a anuntat ca va deschide in Romania un centru de cercetare-dezvoltare pentru viitoarele produse pe care compania le la lansa pe piata. Compania a inchiriat o suprafata de 2.000 mp in proiectul Aviatorilor 8, dezvoltat de NEPI chiar langa Guvern.

In topul noilor nume din piata se mai afla si compania Vox Pro, specializata in servicii de outsourcing, care va ocupa 3.000 mp in spatiul lasat vacant de grupul Vodafone in cladirea Charles de Gaulle Plaza, dar si compania EGT (Euro Games Technology), companie specializata in furnizarea de servicii si solutii pentru jocuri tip slot machines, care va ocupa 2.000 mp in proiectul Matei Dumitru 1 Office Building.

Top tranzactii chiriasi noi birouri T1 2017
CHIRIAS DOMENIU ACTIVITATE SUPRAFATA OCUPATA (mp) PROIECT
1 Huawei Technologies telecom 6.700 Globalworth Tower
2 Societe Generale servicii 4.000 West Gate
3 Genpact servicii profesionale 3.250 Hermes Business Campus
4 VoxPro outsourcing 3.000 Charles de Gaulle Plaza
5 MET Group (Mol) energie 2.900 Aviatorilor 8A
6 GE energie 2.800 Aviatorilor 8A
7 Fitbit IT 2.000 Aviatorilor 8A
8 EGT servicii 2.000 Matei Dumitru 1 Office Building
9 Kaufland retail 2.000 Pipera Warehouse
10 Markant servicii 920 Oregon Park

(sursa tabel: date JLL Romania)

Analizand distributia cererii, zona Floreasca – Barbu Vacarescu a ramas cel mai atractiv segment, cu peste 28.000 mp inchiriati, urmat de zonele Pipera si Central Business District (CBD).

“Ne asteptam ca in acest an sa fie tranzactionati circa 400.000 mp spatii de birouri, din care cererea neta sa se situeaze in jurul praguui de 175.000 mp, ca urmare a noilor chiriasi din zona de servicii BPO/SSC si a sectoului IT care au fost extrem de active, dar si a noilor nume care se uita cu tot mai mult interes spre piata de birouri din Romania”, au mai adaugat specialistii Colliers International.

Un raport al companiei de consultanta Knight Frank arata ca peste 55% din cererea totala din T1 a fost reprezentata de renegocieri/reinnoiri de contracte, in special in industriile IT si auto. Cea mai mare tranzactie a fost renegocierea/reinnoirea a 20.000 mp din Pipera, iar urmatoarele doua au fost de 10.300 mp in Calea Floreasca/Barbu Vacarescu, respectiv 10.000 mp in Piata Presei Libere. Calea Floreasca/Barbu Vacarescu a fost liderul cererilor, cu 30% din totalul de pe primul trimestru.

”Piata continua trend-ul ascendent dupa un 2016 record, chiar daca nu vom avea la fel de multe livrari ca in cursul anului trecut. Este interesant de urmarit ce se va intampla in centru, CBD si Pipera, unde a fost si cea mai mare tranzactie din acest an, pana acum”, spune Horatiu Florescu, proprietar si CEO al Knight Frank Romania.
Cele doua proiecte care s-au livrat pana acum in 2017– Aviatorilor 8A si Dorobantilor 33 – reprezinta doar 5% din spatiile de birouri pepreconizate pana la final de an, care vor insuma peste 190.000 mp.

Peste 50% din livrarile preconizate pentru 2017 se vor face in centru-vest, fiind urmat cu 30% de zona Dimitrie-Pompeiu, insa specialistii imobiliari au observat o activitate din ce in ce mai sporita si in centru si CBD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri