Piata locala a serviciilor de management de proiect a cunoscut in ultima perioada o majorare de peste 20%, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE, care estimeaza, de asemenea, ca aceasta tendinta se va mentine si pe viitor, in conditiile in care, "investitia in serviciile profesionale de gestionare a proiectului genereaza economii care acopera de cateva ori onorariul consultantilor implicati".

"Serviciile de project management externalizate au fost considerate pentru mult timp un lux in Romania. In prezent, situatia s-a schimbat, iar tot mai multe companii au constatat ca valoarea adaugata a acestor servicii si a celor de management al costului aduc economii semnificative", spune Gabriel Balaban (foto), head of building consultancy in cadrul CBRE Romania.

CBRE deruleaza servicii de management de proiect si cost control pe segmentele de spatii de birouri, retail si industrial. Printre cele mai sonore nume din portofoliul companiei, in sfera de management de proiect, se numara: Sun Plaza (faza initiala a extinderii), Airbus Helicopters (fabrica de elicoptere de la Brasov), ThyssenKrupp Bilstein (unitate de productie pentru amortizoare de autovehicule, in judetul Sibiu) sau Kimball Electronics (fabrica de sisteme electronice, in Timisoara).

Retail jobs

De asemenea, CBRE s-a ocupat de proiecte care au implicat spatii de birouri cu suprafete mari (4.000 m2 sau 8.000 m2 ) in proiecte ale unor dezvoltatori ca Skanska (Campus 6), CA Immo, Forte Partners (The Bridge) etc. Agentia a desfasurat servicii de technical due-diligence, precum si project management si monitorizare de costuri pentru London Stock Exchange Group, Johnson&Johnson sau Misys/ Finastra.

“Componenta de due-diligence tehnic este extrem de importanta in procesul de selectie pentru un sediu de birouri si nu numai. Acest serviciu merge de obicei alaturi de consultanta oferita de echipa implicata in gestionarea tranzactiei, iar scopul sau este acela de a se asigura ca amplasamentul vizat este cel mai bun si din punct de vedere tehnic, compania noastra lucrand pentru a oferi clientilor servicii integrate, in scopul de a-i sprijini in obtinerea celor mai bune rezultate”, a adaugat Gabriel Balaban.

Citeste si:
Colliers isi extinde echipa locala cu doi consultanti romani din Dubai
Colliers International isi...

In ceea ce priveste costurile medii de amenjare a unui birou de clasa A nu se observa diferente semnificative intre Bucuresti si restul tarii. Potrivit estimarilor CBRE, in general costurile medii se situeaza intre 200 euro/ mp si 500 euro/ mp, fara a lua in considerare bugetul alocat mobilierului si echipamentelor speciale de IT (ex.: camere pentru servere, laboratoare de stocare si prelucrare a datelor etc.).

Departamentul de Building Consultancy al CBRE a fost infiintat in Romania la inceputul lui 2012. Aria de servicii pe care le ofera curpinde: project management, due-diligence tehnic, monitorizare de proiect pentru banci si investitori, realizare de concept, workplace consultancy, change management, precum si alte servicii de consultanta tehnica si non-tehnica in domeniul imobiliar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri